Könnycsepp a feketék szemében

2008. november 6., csütörtök, Máról holnapra

Sokan a fajok integrációja irányába tett fontost lépést is látnak abban, hogy először az Államok történetében egy színes bőrű nyerte meg a versenyt. Obamáról tehát mindenekelőtt azt kell tudni, hogy egy szuperhatalom élén fog állani, s e tekintetben közte és elődei közt semmi különbség nem lesz, és nem lehet.

Ha most, az első reakciók és benyomások rendjén mégis arra figyeltünk fel, hogy bizony könny csillogott a feketék szemében, és folyt végig hallgatóságának arcán az örömhír bejelentése után elhangzott első chicagói beszédekor — élő közvetítésben láthattuk a tévében —, akkor annak a lehető legmélyebb emberi oka van. A politikusok is emberek, a szavazók még inkább, s Barack Obama támogatóinak jó hányada az emberi emancipációra adta nyilvánvalóan voksát, amikor e rendkívülinek tetsző félvért juttatta az elnöki székbe. Obama megválasztása egyik legfőbb emberi álmunkra rímel rá: arra a vágyunkra, hogy egyenlő méltóságban és jogokban részesülhessünk a demokráciában, hogy az emberi méltóság és elismerés mindenkinek kijár, az eddig elnyomott, félrelökött, kigolyózott és megalázott kategóriáknak különösen. Keresztneve szuahéliül áldottat jelent talán: hogy eme állapot mindenkit megillet.

Színes bőrűek millióról beszélnek, akik eddig soha nem mentek el szavazni, s csak a mostani helyzet volt képes kimozdítani őket ama kishitűségükből, hogy szavuk igenis számíthat. A szavazatukat ily módon először leadó polgárok nyilvánvalóan egy újabb korlát ledöntését is ünneplik a győztes célba érésében, s csak remélni lehet, hogy e várakozásuk nem marad teljesen kielégítetlen, bár lássuk be, Obama fő feladata ettől függetlenül más lesz.

Fölényes győzelme mégis az örök álom, az emberi egyenértékűség diadalaként is ünnepelhető, s valóban érdemes e pillanatban efölött elidőzni. Évszázados vereségérzet betegei, a valamikor erőszakkal elhurcolt rabszolgák leszármazottai, az azóta a megaláztatások keserű kenyerével etetett kiszolgáltatottak láthatták egy titkos vágyuk teljesülését e politikai küzdelemben. S mivel másfelé is sok még a jogfosztott kisebbség, nem véletlen hát a világra szóló rokonszenv, mely a győztest övezi ma a glóbuszon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2008-11-06: Közélet - Farkas Réka:

Elterelnék a patakot (Újabb terv a bölöni romakérdés rendezésére)

Többéves huzavona után újabb tervet dolgoztak ki a Kovászna és Brassó megyei prefektúrák a bölöni területre törvénytelenül áttelepedett romák helyzetének rendezésére. Az elmúlt esztendőkben több ötlet felmerült, volt már szó területcseréről, megyehatár-módosításról, az illegálisan felhúzott házak lebontásáról és könnyűszerkezetű, úgynevezett NATO-házak vásárlásáról, de ilyen-olyan okokból eddig mindenik elképzelés meghiúsult.
2008-11-06: Közélet - x:

Béremelés az alacsony jövedelműek számára (Találkoztak a kormány, a szakszervezetek és a munkáltatók képviselői)

Legtöbb hat hónapon belül hatályba léphet a közalkalmazottak egységes bérezésére vonatkozó törvény, a politikai pártoknak pedig a jövő héten jóvá kell hagyniuk a törvény véglegesített szövegét — jelentették ki a szakszervezeti vezetők a kabinet képviselőivel folytatott tegnapi megbeszélés után. Az említett határidőkkel a kormány is egyetért.