Gazdabarát sertéstartási törvénytervezet

2021. június 1., kedd, Gazdakör

Átfogalmazták, újraírták az országos állategészségügyi hatóság által nemrég készített sürgősségi kormányrendelet-tervezetet, mellyel a háztáji sertéstartást kívánták szabályozni – ahogy fogalmaztak: az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezése érdekében. A sertéstartó gazdák körében nagy elégedetlenséget kiváltó tervezetet most gazdabaráttá tették, úgy alakították, hogy az érdekeltek a továbbiakban csak kisebb megszorítások mellett nevelhessenek sertést – tudtuk meg Könczei Csaba képviselőtől, az alsóház agárbizottságának tagjától. Az új dokumentumot a héten terjesztik elő parlamenti vitára a törvényhozók elé, immár törvénytervezet formájában. Javaslataikat a gazdák a képviselő elérhetőségeire küldhetik el.

  • Egy kocányi malacot lehetne tartani
    Egy kocányi malacot lehetne tartani

Az új tervezet egyik fontos eleme, hogy változtattak a háztáji gazdaság eddigi besorolásán. Míg korábban „nem kereskedelmi farmként” tartották nyilván ezeket, most a „háztáji típusú” lesz a megnevezés – mondta Könczei, aki ezt a módosítást javasolta.

A tartható sertések számát illetően is van módosítás. Nem kötik számszerűleg egyedszámhoz, most azt mondják: egy koca szaporulata nevelhető egy gazdaságban. Figyelembe véve, hogy egy koca évente kétszer malacozik, a nevelt sertések száma akár húsz is lehet – magyarázta Könczei. A kocának nyilvántartottnak, fülszámozottnak kell lennie. A fedeztetésnek lehetőleg mesterséges módon kell történnie, ha ez nem lehetséges, akkor az állatszaporítási hivatal és az egészségügyi hatóság által engedélyezett kan is elfogadott.

A gazdának be kell jelentenie a szaporulatot az állatorvosnál – erre a célra (és más állategészségügyi esetek bejelentésére) egy regisztert vezetnek, amely állandóan elérhető kell hogy legyen a gazdák számára, még akkor is, ha az állatorvos nem tartózkodik a rendelőben. A malacokat az elválasztáskor kötelező módon fülszámozni kell, a fülszámokat csak az állatorvos helyezheti be – szólt az újdonságokról a képviselő.

A szaporulat – malac, süldő, hízó formájában – értékesíthető, de csak élve. Ki van zárva, hogy levágva, húsként adjanak el sertést a tartók. Az eladás is területhez kötött: csak annak a közigazgatási egységnek a területén értékesíthető a sertés, ahol a gazdaság található. Konkrét példaként említette: ha az eladó állatok Uzonban vannak, az ide tartozó minden faluba eladhatók, de a szomszédos Rétyre már nem.

A kisgazdák mellett a nagyobb sertéstartó telepek számára is könnyítést hoz a tervezet. Ha egy farmon nincs megbetegedés, de a szomszédjában fertőzési góc alakult ki, utolsó mozgásként engedélyezik, hogy a teljes állományt vágóhídra vigyék, majd húsként értékesítsék, így elkerülhető lesz, hogy a kényszervágott állományok megsemmisítésre kerüljenek – tudtuk meg az újdonságokat Könczei Csabától.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 658
szavazógép
2021-06-01: Nyílttér - :

Murkot, szukkot, pungát (Az erdélyi magyar létről röviden)

Milyen is erdélyi magyarnak lenni? Annyira ronggyá használtuk ezt a szókapcsolatot, hogy lassan nem is tudjuk, mit jelent vagy mit is értünk alatta. Valahogy úgy lehetne röviden meghatározni, hogy az erdélyi magyar ember ehet kedden krumplipürét, pénteken pityókapirét, és mindkét alkalommal ugyanaz az étel kerül az asztalra. Kérhetek a bankban egy kék pixet, vagy műanyag pungát a boltban, mindenki, aki idevalósi, tudja, hogy mit akarok, és nem hiszi, hogy elment az eszem.
2021-06-01: Gazdakör - Bokor Gábor:

Az emberi életnek kell elsődlegesnek lennie

Az állattenyésztők több szakmai képviselete – köztük a Kovászna Megyei Szarvasmarha Tenyésztők Egyesülete – átirattal fordult Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterhez a vadállatok egyre gyakoribbá váló támadásai, a szaporodó és tetemes károk okán. „Az Ön segítségét kérjük, mert az életünk, az általunk folytatott tevékenység a vadállatok, különösképpen a barna medve fenyegetése mellett zajlik” – fogalmaztak a dokumentumban, amelyet az elmúlt pénteken iktattak.