Az emberi életnek kell elsődlegesnek lennie

2021. június 1., kedd, Gazdakör

Az állattenyésztők több szakmai képviselete – köztük a Kovászna Megyei Szarvasmarha Tenyésztők Egyesülete – átirattal fordult Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterhez a vadállatok egyre gyakoribbá váló támadásai, a szaporodó és tetemes károk okán. „Az Ön segítségét kérjük, mert az életünk, az általunk folytatott tevékenység a vadállatok, különösképpen a barna medve fenyegetése mellett zajlik” – fogalmaztak a dokumentumban, amelyet az elmúlt pénteken iktattak.

Nem csak arról van szó, hogy az erdőben találkoznak a medvével, naponta megtörténik, hogy az állat bejár a településekre, gazdaságokba, istállókba, az emberek házaiba is – ezt is előterjesztették a miniszternek, mondta el érdeklődésünkre Jákó Tibor, a megyei egyesület megbízott elnöke.

Azt is elpanaszolták, hogy a medvék okozta károk hatalmasak – az utóbbi négy évben exponenciálisan nőttek –, és most már nem is jelentik a hatóságoknak a medvetámadásokat, hiszen az emberek elvesztették az állam autoritásába vetett bizalmukat.

Az átirat aláírói azt is elmondták: egyetértenek a minisztérium törekvéseivel, ami az állat- és növényvilág védelmét illeti, de meg kell tartani az egyensúlyt a természet és az ember között.  „Azt hisszük, hogy az emberek élete, a vagyonuk, gazdaságaik védelme elsődleges kell hogy legyen az állam hatóságai számára” – írták a panaszlevélben.

Kérésként fogalmazták meg: térjenek vissza a 2016-ban hozott döntésre, melynek értelmében leállították a barna medve kilövését. Ugyanakkor igényelték: engedélyezzék minél előbb ennek a fajnak a kilövési és intervenciós kvótáját is.

„Mi, a gazdák, látva az Ön felelősségteljes munkáját, bízunk abban, hogy a környezetvédelmi minisztérium korábbi vezetőihez képest az egyedüli, aki megoldhatja igényünket” – fejezték be az átiratot.

Jákó Tibor saját véleményének hangot adva elmondta: „valamit már kellene csinálni, nem lehet bírni a kialakult helyzetet, mindennap van medvés eset”.

A medvék egy részének kilövése kell hogy legyen a megoldás, az állományt igazítani kell a területek eltartóképességéhez. „Nem lehet arra hivatkozni, hogy kevés az erdő. Évtizedekkel ezelőtt is vágták a fát, de akkor vadászták is a medvét, ezért nem szaporodott túl, ezért nem jártak le a települések közelébe” – fogalmazta meg a megoldást.

A Bodokon gazdálkodó Jákónál tavaly ölt meg egy borjút a medve. Kártérítést még nem kapott, mi több, el is utasították a kártérítési igényét. „A törvény szerint legtöbb 48 órával a medvekár bekövetkezte után kell jelenteni az esetet a tanácsnál. A borjú péntekről szombatra virradó éjjel ölte meg a medve. Csak hétfőn tudtam jelenteni, akkor volt szolgálat a tanácsnál. Azt mondták, eltelt a 48 óra, nem érvényes a kártérítési bejelentésem. Most megfellebbeztem ezt a döntést” – mutatott rá a visszás kártérítési rendszerre Jákó Tibor.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2021-06-01: Gazdakör - Bokor Gábor:

Gazdabarát sertéstartási törvénytervezet

Átfogalmazták, újraírták az országos állategészségügyi hatóság által nemrég készített sürgősségi kormányrendelet-tervezetet, mellyel a háztáji sertéstartást kívánták szabályozni – ahogy fogalmaztak: az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezése érdekében. A sertéstartó gazdák körében nagy elégedetlenséget kiváltó tervezetet most gazdabaráttá tették, úgy alakították, hogy az érdekeltek a továbbiakban csak kisebb megszorítások mellett nevelhessenek sertést – tudtuk meg Könczei Csaba képviselőtől, az alsóház agárbizottságának tagjától. Az új dokumentumot a héten terjesztik elő parlamenti vitára a törvényhozók elé, immár törvénytervezet formájában. Javaslataikat a gazdák a képviselő elérhetőségeire küldhetik el.
2021-06-01: Gazdakör - Incze Péter:

Változások a kisgazdaságok támogatásánál

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kapott tájékoztatás szerint az átmeneti két évben (idén és jövőben) összesen 87 millió euróra lehet majd pályázni a kisgazdaságok támogatását célzó intézkedésnél. A pályázható összeg meg lesz osztva, az említett teljes összegből 26 millió euróra csak hegyvidéki kisgazdaságok pályázhatnak. A megyében az intézkedés meglehetősen nagy népszerűségnek örvendett a 2014–2020 közötti vidékfejlesztési tervben. Szám szerint 33 kisgazda nyert el pályázat útján 15 ezer eurós támogatást. A napokban megjelentetett ideiglenes pályázati eligazító füzet viszonylag sok változást mutat az előző évekhez képest, ezért most részletesebben írunk az új feltételrendszerről és a pontszerzési lehetőségekről.