Belföldi hírek

2007. július 18., szerda, Belföld

Közeledés a BBTE-n

Olyan választható tantárgyakat vezetnek be a kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetemen (BBTE), amelyek elősegítik a magyar diákok számára a román szaknyelv elsajátítását, a román diákoknak pedig lehetővé teszik, hogy megismerjék a magyar történelmet és kultúrát — közölte tegnap az MTI-vel Magyari Tivadar, a BBTE rektorhelyettese, ismertetve a magát multikulturálisnak nevező BBTE legfőbb döntéshozó szerve, az egyetemi szenátus tegnapi döntését.

Politikai választ kapott

Traian Băsescu államfőnek politikai, és nem technikai választ küldött a kormány hétfőn a nyugdíjemelés forrásairól, amely politikai elemzés és döntés eredménye — jelentette ki tegnap Paul Păcuraru munka-, családügyi és esélyegyenlőségi miniszter. Păcuraru szerint a közel háromoldalas levelet hétfőn 22 óra körül küldték el Cotrocenibe. Hozzátette, a levél csak kis részben tér ki számokra és mutatókra. Azt írták Traian Băsescu államfőnek, hogy a kormány alkotmányos felelőssége politikai felelősséget vállalni a nyugdíjak emelése ügyében. A kormány a parlament előtt felel, a parlament pedig már jóváhagyta a nyugdíjak emelését. * A Liberális Demokrata Párt úgy véli, hogy a Traian Băsescunak küldött válasz ,,kihívó és demagóg", és az alkotmánybíróságnak állást kellene foglalnia a nyugdíjtörvény kérdésében. Az LDP szerint a Tăriceanu-kormánynak kötelessége lett volna bemutatni az elkövetkező évek állami bevételeinek és költségeinek hozzávetőleges adatait, és nem ,,egy sor üres frázist közölni, ami senkit nem győz meg" — áll a liberális-demokraták tegnapi közleményében. * A Konzervatív Párt támogatja egy rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását a nyugdíjtörvény újravitatására, amennyiben Traian Băsescu államfő nem hirdeti ki a törvényt, és visszaküldi a parlamentnek.

A konzervatívok kitartanak

A KP a Pro Democraţia Egyesületnek az egyéni szavazókörzetes választási rendszerről szóló tervezetét támogatja — jelentette ki tegnap Bogdan Ciucă szóvivő. Rámutatott, a Pro Democraţia Egyesület tervezete áll a legközelebb ahhoz, amit a konzervatívok javasoltak. A KP rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását szeretné, amelyen az egyéni szavazókörzetes választás tervezetét is megszavaznák.

Mégsem kell tudni magyarul

A Nemzeti Kezdeményezés Pártjának vezetősége lemondott arról, hogy a párt erdélyi EP-jelöltjei ismerjék a magyar nyelvet — közölte Cozmin Guşă NKP-elnök tegnap Kolozsváron tartott sajtótájékoztatóján. Kijelentette, csak azoknak az NKP-tagoknak kell megtanulniuk magyarul, akik európai parlamenti tisztséget nyernek. Guşă elmondta, az intézkedéssel meg akarja mutatni a magyar választóknak, hogy lejárt az etnikai pártok ideje, és egy román politikus ugyanolyan jól tudja érdekeiket képviselni. Az elnök szerint minden megye három jelöltet küld, aki versenyvizsgázni fog. Guşă reméli, hogy az NKP 500 000 szavazatot fog kapni, amely két vagy három európai parlamenti képviselői tisztséget biztosítana a pártnak.

Közlekedéskorlátozás

A 7,5 tonnánál nagyobb tehergépkocsikra vonatkozó megszorításokat vezettek be az ország 25 megyéjében: ezek a járművek nem közlekedhetnek az országúton nappal 11 és 20 óra között, hogy a nagy hőségben ne rongálódjanak az utak — jelentette be tegnap az Országos Útigazgatóság. A megszorítás Arad, Temes, Hunyad, Krassó-Szörény, Bihar, Szilágy, Mehedinţi, Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Giurgiu, Buzău, Călăraşi, Brăila, Ialomiţa, Ilfov, Vrancea, Galaţi, Bacău és Vaslui megye országútjaira érvényes. Kivételt képeznek az élő állatokat és húst szállító, illetve a sürgősségi helyzetekben segítő gépkocsik, a postai szállítmányok, az üzemanyagot és ivóvizet szállító tehergépkocsik, szemétszállítók. A megszorítást azonnal érvénytelenítik, amint a hőmérséklet visszatér a normális értékek közé. * A vasúti közlekedést is korlátozzák, a sebességet 20—30 km/órával csökkentik.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1288
szavazógép
2007-07-18: Közélet - x:

Leonard Orban ellenzi a Bolyai Egyetem újraalapítását

Leonard Orban, a többnyelvűségért felelős európai biztos ellenzi az RMDSZ három európai parlamenti képviselőjének azt a kezdeményezését, hogy újraalapítsák az 1959-ben megszüntetett magyar nyelvű Bolyai Egyetemet — jelentette be az RFI Románia.
2007-07-18: Belföld - x:

Hírsaláta

PUSKÁZNAK A TANÁROK. Ötvenkilenc tanárt tettek ki a véglegesítőről, mert másolt. A rendes tanári állásért vizsgázó 47 000 jelölt közül összesen 127-et kellett kizárni: a puskázókon kí­vül 56-an nem rendelkeztek végzettséget igazoló okmánnyal. Azok sem vizsgázhattak, akiknél nem volt személyi igazolvány. Kovászna megyében két tanárt kaptak puskázáson hétfőn. (Transindex)