Hírsaláta

2007. július 18., szerda, Belföld

PUSKÁZNAK A TANÁROK. Ötvenkilenc tanárt tettek ki a véglegesítőről, mert másolt. A rendes tanári állásért vizsgázó 47 000 jelölt közül összesen 127-et kellett kizárni: a puskázókon kí­vül 56-an nem rendelkeztek végzettséget igazoló okmánnyal. Azok sem vizsgázhattak, akiknél nem volt személyi igazolvány. Kovászna megyében két tanárt kaptak puskázáson hétfőn. (Transindex)

POLITIKAI ÖSSZEESKÜVÉS? Pártelnökét vádolja Năstase internetes naplójában: Mircea Geoană Băsescuval és Daniel Morarral játszik össze, hogy megakadályozza visszatérését a párt élére. Geoană a párt végrehajtó bizottságának pénteki ülésén javasolta kollégáinak, hogy ne bátorítsák Năstase visszatérését, mert még elő sem kerültek az igazán súlyos bűnügyi dossziéi. Az ex-miniszterelnök ezt úgy értelmezte, hogy Geoană csakis Băsescutól vagy Morartól szerezhette információit, és politikai összeesküvéssel vádolta az SZDP elnökét.(Cotidianul)

ILIESCU NEM SZABADUL VOINEÁTÓL. Visszautalta a polgári bíróságok hatáskörébe az 1989-es forradalom és az 1990―1992-es bányászjárások ügyeit Laura Codruţa Kövesi főügyész. Az ügyeket ezelőtt katonai bíróságok tárgyalták. A főügyész azután rendelkezett erről, hogy a Hivatalos Közlönyben megjelent az a törvény, miszerint a katonai ügyészek nem vizsgálódhatnak többé civil személyek ügyében. A főügyész azonban leszögezte: a 17 éve vizsgálatot folytató Dan Voinea katonai ügyész ― a Gândul szerint nagy szerepe van abban, hogy eddig nem született eredmény ― az új csapatnak is tagja lesz. Voinea kérte tartalékba helyezését, így civilként folytathatja Ion Iliescu és társainak kivizsgálását.

MÓDOSÍTANI KELL AZ ÉSZAK-ERDÉLYI AUTÓPÁLYA NYOMVONALÁT. A Maros megyei Környezetvédelmi Ügynökség nem engedélyezte, hogy az eredeti elképzelésnek megfelelően a Natura 2000-re keresztelt védett területen át építsék meg az utat. Ez azt jelenti, hogy a megvalósíthatósági tanulmánytól kezdve minden dokumentumot újra el kell készíteni. Az Európai Unió 2004-ben hagyta jóvá a sztráda környezeti hatástanulmányát, a Natura 2000 parkot pedig ezután hozták létre. Az ügynökség vezetője, Dănuţ Ştefănescu nem várja el, hogy az autópálya egészében elkerülje a Dánoshoz (Segesvárhoz) közeli területet, azonban a természetvédelmi szempontból alapvető fontosságúnak nyilvánított létesítményen a sztráda nem haladhat át. A Bechtel csak közvetve értesült a fejleményekről. Az Autópályák, Országutak és Hidak Országos Társaságánál már tudnak erről, és azt állítják: van idő módosítani a tervet, hiszen Maros megyében csak 2010-ben látnak munkához. Azonban nehézséget okozhat, hogy újabb területeket kell majd kisajátítani, illetve azokért kártérítést fizetni. (mediatica.ro)

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1288
szavazógép
2007-07-18: Belföld - Páljános Mária:

Belföldi hírek

Közeledés a BBTE-n
Olyan választható tantárgyakat vezetnek be a kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetemen (BBTE), amelyek elősegítik a magyar diákok számára a román szaknyelv elsajátítását, a román diákoknak pedig lehetővé teszik, hogy megismerjék a magyar történelmet és kultúrát — közölte tegnap az MTI-vel Magyari Tivadar, a BBTE rektorhelyettese, ismertetve a magát multikulturálisnak nevező BBTE legfőbb döntéshozó szerve, az egyetemi szenátus tegnapi döntését.
2007-07-18: Világfigyelő - x:

Vegyi riadó Ukrajnában

Vegyi riadót rendeltek el az ukrán hatóságok, miután tegnap a Lemberg (Lviv) megyei Buszk körzetében felborult egy sárga foszfort szállító vasúti szerelvény több vagonja, és hat tartálykocsi kigyulladt.