Trianon-gyásznap Kézdivásárhelyen

2021. június 7., hétfő, Közélet

Péntek délben, a nemzeti összetartozás napján Szöllősi Tamás és Gábor Balázs, az RMDSZ kézdivásárhelyi szervezetének két alelnöke helyezett el emlékkoszorúkat a székely katonanevelde előtti világháborús emlékműnél a kézdivásárhelyi és kézdiszéki RMDSZ, valamint Fejér László Ödön szenátor irodájának nevében a trianoni békediktátum 101. évfordulója, illetve a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Pénteken 17.32 órakor Kézdivásárhelyen az előző évektől eltérően nem kondultak meg a történelmi magyar egyházak harangjai, csak a Siculus Rádióban zúgtak százegy másodpercig.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A Történelmi Vitézi Rend, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Kézdiszéki Szervezete, a Kézdiszéki Székely Tanács, a Kézdivásárhelyi Székely Tanács, helybeli, berecki, kézdisárfalvi és ozsdolai hagyományőrzők az egykori kaszárnya előtt, a világháborús hősök emlékművénél emlékeztek a magyarság számára tragikus napról, amikor 101 évvel ezelőtt ebben az időpontban írták alá a trianoni gyalázatos békeszerződést.

A spontán megemlékezés Vörösmarty Mihály Szózatának közös eléneklésével kezdődött, majd Kónya Zita, a Kézdivásárhelyi Székely Tanács elnöke felolvasta Juhász Gyula Trianon című versét. A gyászos évfordulóról Biró Levente tanító, a Kézdiszéki Székely Tanács alelnöke beszélt. „Miért is gyűltünk mi össze ma, június 4-én itt, a kaszárnya előtt? Ha oldalt nézünk, akkor láthatjuk, hogy a közelünkben áll Kratochvil Károly szobrának a talapzata magányosan, árván, szinte égbe kiáltva. Ez Trianon! De nem csak ez Trianon, mert évről évre eljövünk és azt látjuk, hogy sérelmeink sora egyre hosszabb. Mit jelent számunkra Trianon? A betelepítéseket, az etnikai arányok mesterséges megváltoztatását, nagyvárosaink elrománosítását, elvett egyetemeinket, a gyulafehérvári Batthyáneum vissza nem adását jogos tulajdonosának, meghurcolt településvezetőinket, a lemázolt helységtáblákat, a középületek magyar feliratainak eltávolítását, politikai foglyainkat, akik ártatlanul ülnek évek óta börtönben, katonai temetőnk meggyalázását. És, hogy ez ne legyen elég, tavaly a román parlament megszavazta, hogy ez a nap legyen ünnepnap. Mi ez, ha nem a közel másfél milliós magyarság arcul csapása?” – mondotta többek között Biró Levente. Ezután a jelenlevők közösen imádkozták el a miatyánkot, majd nemzeti imáink hangzottak el. Ezt követően a megemlékezés zárómozzanataként a résztvevők egy-egy gyertyát vagy mécsest, illetve koszorút helyeztek el a világháborús emlékmű elé, illetve Kratochvil Károly eltávolított szobrának talapzatára.

Aznap délelőtt Kovászna és Vrancea megye határánál, a Vas-kútnál – ahol a Láros Közbirtokosság kezdeményezésére és támogatásával Ozsdolától tizenhárom kilométerre felújítottak egy első világháborús huszár­sírt és emlékkeresztet állítottak – ozsdolai hagyományőrzők és az RMDSZ ozsdolai szervezetének képviselői emlékeztek a trianoni békediktátum 101. évfordulóján.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 311
szavazógép
2021-06-07: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Árkos ünnepe: Exegi monumentum

Emléket állítok hirdeti mindenkinek a latin nyelvű cím. Árkosnak a XIV. század elején is temploma volt, annyiszor állított emléket fából, kőből, márványból, ahányszor emlékezetre méltó események tolongtak történetében. A pénteken megáldott köztéri alkotással és emlékparkkal a nemzeti összetartozás napjának és emlékparkjának tisztelgett a faluközösség.
2021-06-07: Közélet - Bokor Gábor:

Ne válasszanak el többé történelmi fájdalmak (Trianon-megemlékezés Kovásznán)

Péntek délután megszólaltak a Kovászna-vajnafalvi református templom harangjai, hirdetve: 101 évvel ezelőtt ebben az időpontban írták alá a Magyarországot szétmarcangoló trianoni békeszerződést. Az évforduló alkalmával közel száz helybéli gyűlt össze csendes emlékezésre a templomkertben lévő Trianon-emlékmű köré. Az eseményen fellépett a Hozsanna kórus, díszőrséget álltak a Havadtőy Sándor cserkészcsapat tagjai.