Jégkorong-világbajnokságHosszabbítás után Kanada az aranyérmes

2021. június 8., kedd, Sport

A kanadai válogatott nyerte a rigai jégkorong-világbajnokságot, miután a vasárnapi döntőben hosszabbítás után 3–2-re legyőzte a címvédő finn csapatot. Kanada a 27. aranyérmét szerezte, ezzel beérte az örökrangsor élén az orosz (5) és jogelőd szovjet (22) kettőst. A vb legértékesebb játékosa a kanadai Andrew Mangiapane lett.

  • Fotó: AFP
    Fotó: AFP

A két csapat nagyon eltérő utat járt be, mire fináléba jutott. A kanadaiak vb-történetük legrosszabb rajtján három vereséggel kezdtek, majd utána javítottak, ám így is a többi találkozó számukra szerencsés kimenetele révén jutottak el a negyeddöntőbe, míg a címvédő finnek a csoportküzdelmekben minden összecsapásukon szereztek pontot – a második fordulóban ráadásban kikaptak a kazahoktól –, sőt, június elsején büntetőkkel győztek Kanada ellen.

A kieséses szakaszban a finnek előbb 1–0-ra verték a cseheket, majd 2–1-re a németeket, míg a tengerentúliak hosszabbításban 2–1-re múlták felül az esélyesebb oroszokat, az elődöntőben pedig 4–2-re az addig menetelő amerikaiakat. Tavaly a koronavírus-járvány miatt nem rendeztek világbajnokságot, így a két évvel ezelőtti vb-döntőt követően ugyanaz a két gárda találkozott, akkor Pozsonyban a finnek 3–1-re diadalmaskodtak.

Az első harmadban három kiállítást is kaptak a kanadaiak, és a harmad derekán éppen egy ilyen büntetés leteltekor Mikael Ruohamaa maradt üresen a kapu előtt, és estében nem hibázott (0–1). A folytatásban agresszívebben játszottak a tengerentúliak, és emberelőnyben gyorsan egyenlítettek: Maxime Comtois a kapuvasról testére pattanó korongot a kapuba csúsztatta (1–1). Amikor a finnek kerültek létszámfölénybe, akkor a Darcy Kuempernek kellett nagyot védenie. A szünet előtt a kanadaiak ismét betaláltak, ám les miatt nem adták meg a pontot, ugyanis a támadóharmadba bejutáskor az egyik kanadai hokis korcsolyája a levegőben volt a kék vonal semleges részbe eső oldalán.

A záró harmadban a finn kapus hibája majdnem gólt eredményezett, ám az ellentámadásból Petteri Lindbohm takarásból mértani pontosságú lövéssel szerzett ismét vezetést (1–2). A kanadaiak emberelőnyben egyenlítettek megint, Comtois gyönyörű, háttal láb közötti előkészítését Adam Henrique – a korábban érvénytelenített gól szerzője – közelről a hálóba vágta (2–2). Jöhetett a hosszabbítás az első találatig, és a 67. percben egy kontrából két ottawai, Connor Brown és Nick Paul összehozta az aranyérmet jelentő találatot (3–2).

Eredmények: * döntő: Kanada–Finnország 3–2 * a 3. helyért: Egyesült Államok–Németország 6–1.

A vb végeredménye: 1. Kanada, 2. Finnország, 3. Egyesült Államok, 4. Németország, 5. Oroszország, 6. Svájc, 7. Csehország, 8. Szlovákia, 9. Svédország, 10. Kazahsztán, 11. Lettország, 12. Dánia, 13. Norvégia, 14. Nagy-Britannia, 15. Fehéroroszország, 16. Olaszország.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2873
szavazógép
2021-06-08: Sport - :

Ismét kikapott a román válogatott (Labdarúgás)

Anglia az utolsó felkészülési mérkőzését játszotta az Európa-bajnokság előtt, a román válogatottat látta vendégül Middlesbrough-ban. A házigazdák a Bajnokok Ligája döntőjében szereplő két klub, a Manchester City és a Chelsea labdarúgói nélkül léptek pályára, a hiányzók ellenére azonban egy büntetőrúgással megnyerték a találkozót.
2021-06-08: Magazin - Mózes László:

Erdély legmagasabb csúcsain (Székely Árpád új túrakönyve)

Erdély és környéke címmel újabb természetjáró kalauzt jelentetett meg Székely Árpád gelencei származású székelyudvarhelyi földrajztanár. A többkötetes szerző egy újszerű, azonos című, interaktív gyakorlókönyvet is összeállított, jelenleg mindkét kiadványát népszerűsíti Erdély városaiban.