Pálinkamustra a LAM Alapítványnál

2021. június 8., kedd, Magazin

Az illyefalvi LAM Alapítvány felnőttképző programja keretében ötödik alkalommal szerveztek pálinkafőző tanfolyamot. Az évfolyam jövő héten áll a záróvizsga elé. A hagyományhoz híven a képzés befejezése előtt idén is megtartották a pálinkamustrát. A szemlén a hallgatók mutatták be főzeteiket, de profi pálinkafőző, a Madéfalváról érkezett Erőss Réka, a Transylvanian Elixir márkanéven forgalmazott pálinkákat előállító Erőss-főzde képviseletében is bemutatta néhány termékét.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Az alapítvány székhelyén tartott mustrán Klárik Attila igazgató és id. Orbán Miklós felnőttképzési programfelelős fogadta a résztvevőket. A végzősök pálinkáit a pálinkafőzési szakma elitjéből érkező csíkdelnei Vas Csongor, Jánosi Előd és a Székely Titok pálinkamárka tulajdonosa, Kovács Elek értékelte – ők a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének (SZGE) elnöke, Becze István meghívására érkeztek Illyefalvára. Jelen volt a tanfolyam vezetője, András Csaba Dénes, a Sapientia egyetem előadója, vegyészmérnök, akinek az erjesztés a szakterülete.

Orbán Miklóstól megtudtuk, az akkreditált, 360 órás pálinkafőzési tanfolyam ötödik évfolyamát tizenketten látogatták. A képzés célja, hogy rávezessék az embereket: van jó pálinka is, de ennek a készítéséhez szaktudás szükséges, melynek alapjait itt elsajátíthatták – mondta Orbán Miklós.

Becze István köszöntőbeszédében hangsúlyozta: az SZGE tevékenységében a feldolgozás támogatása is jelen van, így kapcsolódik a pálinkafőzéshez. Jó az együttműködésük a LAM-mal, dicséretes az alapítvány felnőttképzési programja, hiszen „az élet lényege a folyamatos fejlődés” – hangoztatta az elnök.

Erőss Réka hatféle pálinkát mutatott be – mindegyik díjazott termék volt. Csak prémium minőségű gyümölcsből dolgoznak – ő maga személyesen bonyolítja a beszerzést –, mossák, magozzák a nyersanyagot. Kisebb tételekben főznek, nem a mennyiségre, sokkal inkább a minőségre koncentrálnak – mondta.

Elsőként egy muskotályszőlőből készült pálinkát kóstoltak a jelenlévők. Tiszta szőlőléből készült, inkább a női ízléshez illik – magyarázta Erőss Réka. A vilmoskörte-pálinkájuk alapja a Magyarországról vásárolt körte, itthon nincs hagyománya ennek a gyümölcsnek, nem is igen ismerik – hangzott el. A szilvapálinka Stanley szilvából készült, és semmiképp nem hasonlít a megszokott székely szilvóriumhoz – kimagozott gyümölcs kerül a cefrébe, így a pálinkába nem lesz meg a szokott kesernyés magíz. A bemutatott kajszibarack-pálinkáról az előállító így vélekedett: „nem rossz, de nem vagyok elégedett vele”. A birsalmából macerás pálinkát készíteni, egyenként kell megmosni, leszőrözni, ráadásul a feketedett magházakat is ki kell vágni belőle – magyarázta. Végül az eperpálinka került kóstolásra. Előállításához nagyon friss gyümölcsre van szükség, minél előbb fel kell dolgozni – mondta Erőss Réka.

A végzősök pálinkamintái elemzésének lényege a hibák felfedése volt, nem került sor pontozásos versenyre. A kóstolás után rengeteg hasznos tudnivalóval gazdagodtak a jelenlévők, a szakembereknek köszönhetően gyarapodhatott ismerettáruk.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 658
szavazógép
2021-06-08: Magazin - Mózes László:

Erdély legmagasabb csúcsain (Székely Árpád új túrakönyve)

Erdély és környéke címmel újabb természetjáró kalauzt jelentetett meg Székely Árpád gelencei származású székelyudvarhelyi földrajztanár. A többkötetes szerző egy újszerű, azonos című, interaktív gyakorlókönyvet is összeállított, jelenleg mindkét kiadványát népszerűsíti Erdély városaiban.
2021-06-08: Magazin - Demeter Virág Katalin:

Elmarad a diMansions slágerzenei fesztivál

Jövő évre halasztja a szervezőcsapat a diMANSIONS fesztivált, idén azonban több kisebb rendezvényük biztosít lehetőséget arra, hogy a könnyűzene rajongói találkozhassanak kedvelt előadóikkal. A döntés részleteiről a szervezők közleményükben tájékoztattak.