Drónok a mezőgazdaságban

2021. június 8., kedd, Gazdakör

A drónok mezőgazdaságban való használatáról tartanak gyakorlati bemutatóval egybekötött előadást Sepsiszentgyörgyön. Az eseményre június 11-én, pénteken 12 órától kerül sor. A helyszín a Solfarm Kft. mintegy negyvenhektáros burgonyaültetvénye az Építők út (a kerülőút) mentén, a „kanyarban”, a volt benzinkúttal szemben. Parkolási lehetőség a benzinkút területén. A bemutatót a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdászai szervezik.

  • Kulcsszerepük lesz a drónoknak a mezőgazdaságban.  Fotó: Dósa József
    Kulcsszerepük lesz a drónoknak a mezőgazdaságban. Fotó: Dósa József

Az eseményen bemutatott drónt a marosvásárhelyi székhelyű Appia Drones cég biztosítja, a tudnivalókat Dósa József Géza falugazdász és Gálfi Áron robotikai mérnök ismerteti a jelenlévőkkel. Dósa előzetesben elmondta: „A dróntechnológiának kulcs­szerepe lesz az elkövetkező időszakban, mivel pár éven belül jelentős részben átveszik a földi gépek szerepét a növényvédelemben, de más területeken is. Most az AFIR-nál pályázni is lehet mezőgazdasági drón megvásárlására.”

A drónok számos területen alkalmazhatók a mezőgazdaságban. Alkalmasak nagy felbontású képek készítésére – korábban erre a feladatra repülőgépeket, helikoptereket használtak. A felvételek – melyek akár óránként is felvehetők – a precíziós gazdálkodás alapját képezhetik. A drónoknak szerepe lehet a mezőgazdasági károk felmérésében – legyen az vadak, természeti csapások által okozott kár –, segítségükkel pontosan beazonosítható a károsult terület, akár az elpusztított növények tőszáma is megállapítható. Felmérhető a kultúrák állapota is a drónok segítségével, megállapítható a kártevők, különböző betegségek jelenléte, de a tápanyagellátás hiányosságai is, így időben közbe lehet avatkozni a problémák elhárítása érdekében.

Végül, de nem utolsósorban a drónok kiválóan alkalmazhatók permetezések elvégzésére. Ez a lehetőség nagy távlatokat nyit a növényvédelemben, hiszen időjárási körülményektől függetlenül végezhetők el a kezelések. Az idei év jó példa: eddig nehéz volt elkapni azt az időszakot, amikor traktorra függesztett vagy vontatott, esetleg önjáró permetezőgépekkel lehetett az ázott földekre menni – mindez azonban egy drón számára nem jelent akadályt.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2021-06-08: Közélet - Hecser László:

Búcsúztak iskolájuktól a baróti diákok

A Baróti Szabó Dávid Középiskola nyolcvankét tanulója vett búcsút szombaton az alma matertől. Nem csak a diákéveket lezáró kicsengetésre, hanem a kényszerűségből elmaradt nagykorúsításra és az azt jelző szalagtűzésre is most került sor.
2021-06-08: Gazdakör - Bokor Gábor:

Pályázatokról tartanak ismertetőt Zágonban

Hamarosan kiírásra kerülő uniós és hazai forrásokból finanszírozott pályázatokról tartanak ismertetőt Zágonban. Az eseményre június 10-én, csütörtökön 15 órától kerül sor a Mikes-Szentkereszty-kastély Gabonás termében. A fórumra Zágonból és a környékbeli településekről is várják az érdeklődőket. Az eseményt a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdászai szervezik, házigazda Kiss Gusztáv polgármester. Jelen lesz Könczei Casaba parlamenti képviselő, az alsóház mezőgazdasági bizottságának tagja is.