Az utca hangja

2008. november 7., péntek, Nyílttér

N. N., Sepsiszentgyörgy. Halottak napján az egész város csendben és méltósággal emlékezett, de van, akinek ez a nap sem szent: a görögkeleti templomból zajos lakodalmas menet vonult ki délután, zenekarral, amelynek hangja sokáig zavarta a temetőbe menőket vagy temetőből jövőket. Ahol már szintén egyre nehezebb áhítatba merülni, mert néhány népes család hangoskodása képes az egész környéket kizökkenteni hangulatából. Éppen elég, hogy a dudáló lakodalmasok minden hétvégét tönkretesznek a városban, legalább egyszer egy évben lehetne nyugalom is. Tényleg nincs eszköze a városvezetésnek, a rendfenntartóknak, temetőgondnokságnak az ilyen megnyilvánulások visszaszorítására, és a rendes többség arra van ítélve, hogy mindig, minden alkalommal lenyelje a zajos kisebbségek terrorját? A sokat hirdetett toleranciát miért mindig csak az egyik oldalnak kell gyakorolnia, miért nem lehet számon kérni a legelemibb együttélési szabályokat, tudatosítani, hogy az egyik ember szabadsága addig terjed, amíg a másikét nem zavarja?

CSUTAK GYÁRFÁS, Zabola. Egyenes adásban néztem végig egy fiatal labdarúgó halá­lát: amikor rosszul lett, bírói közbelépésre, szerintem igen lassan jöttek a hordággyal, nézegették, elvitték, és aztán bejelentették a halálhírt. Erről az jut eszembe, hogy amikor 64 évvel ezelőtt édesanyám egyszer rosszul lett, három orvos nyújtott azonnal elsősegélyt, amit mi is eltanultunk, és szükség esetén alkalmaztunk. Édesanyám 96 évig élt... Gondolom, sok fiatal életet lehetne megmenteni gyors beavatkozással.

FENYVESSY FERENC, Szlovákia. Drága magyar és tót testvéreim, ébredjetek! Bennünket egymásra uszítottak, s amíg egymást püföljük, a bennünket felvásárló nemzetközi nagytőke röhög a markába. Mi nem egymás ellenségei vagyunk (a nyakunkba ültetett kormányaink gazembersége ellenére sem), nekünk az EU és a nagytőke a közös ellenségünk. Fogjatok össze!

KOVÁCS PÉTER kézdivásárhelyi olvasónkat kérjük, hogy írja meg pontos elérhetőségét is (lakcím, telefonszám), mert levele így névtelennek számít, értékes észrevételei ellenére sem közölhető.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 231
szavazógép
2008-11-07: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesanya, nagymama, anyatárs,
özv. BÁCS GYÖRGYNÉ
BAGOLY MAGDOLNA
életének 73. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2008. november 8-án, szombaton 14 órától lesz a szemerjai ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés napján 13 órától.
A gyászoló család
1469
2008-11-07: Nyílttér - x:

El a kezekkel a Háromszékről!

Megrökönyödve olvasom, hogy ki akarják lakoltatni a Háromszék napilapot. Mélységesen felháborít — és azt hiszem, a lap olvasóinak százait vagy ezreit is —, hogy Tamás Sándor, aki az RMDSZ színeiben megyeitanács-elnöki hatalomhoz jutott, ahelyett, hogy ezt a közjó érdekében használná fel, minden olyan szervezet és intézmény támogatására, amely a megye magyarságának szellemi fölemelkedését, tudatgyarapítását szolgálja, ultimátumszerűen felszólítja a szerkesztőséget a csomagolásra és gyors távozásra abból a székházból, ahol létrejött.