Elsők

2021. június 9., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A tavalyi év negyedik negyedévéhez képest a bruttó hazai össztermék 2,8 százalékkal növekedett 2021 első negyedévében, ugyanakkor 0,2 százalékkal esett vissza 2020 hasonló időszakához képest – erősítette meg a korábbi becsléseket a statisztikai intézet.

Folyó árakon számolva a bruttó hazai össztermék 223,4 milliárd lej volt az idei első három hónapban. Eszerint a gazdaság a makroadatok terén hamarosan eléri a járvány előtti szintet. Ezzel a növekedéssel az unióban Románia foglalja el az első helyet, őt követi Ciprus (2), Magyarország (1,9) és Lettország (1,8 százalékkal) – áll az Eurostat előzetes adataiban. Ezzel szemben az EU GDP-je 0,4 százalékkal csökkent, míg az euróövezeté 0,6 százalékkal volt kevesebb, mint az előző negyedévben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2873
szavazógép
2021-06-09: Pénz, piac, vállalkozás - :

Fogyasztunk

Nyolc éve nem látott mértékben, 42,8 százalékkal nőtt a fogyasztás áprilisban a tavalyi év hasonló hónapjához képest. Igaz, a járvány miatt tavaly áprilisban vezették be a legdrasztikusabb vásárlási korlátozásokat.
2021-06-09: Világfigyelő - :

Szánalmas papírtigrisek az Európai Unió élén (Visszaszólt a német külügyminiszternek Orbán Viktor)

Az európai baloldal, élén a német baloldallal ismét minősíthetetlen hangon támadja Magyarországot – írta Orbán Viktor Szamizdat 9. című közleményében. Magyarország miniszterelnöke ezzel reagált Heiko Maas hétfőn felvetett javaslatára, melyben a német külügyminiszter azt fejtegette, hogy meg kell szüntetni a tagállami vétó lehetőségét az Európai Unió külpolitikai döntéshozatalában. Bár a berlini diplomata nem mondta ki egyértelműen, kifakadása hátterében az áll, hogy Magyarország az elmúlt időszakban jó néhány uniós nyilatkozatot megvétózott.