LabdarúgásDöntetlennel hangoltak az Európa-bajnokságra

2021. június 10., csütörtök, Sport

A pénteken kezdődő, részben budapesti és bukaresti rendezésű Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésen gól nélküli döntetlent játszott az ír csapattal kedden a Szusza Ferenc Stadionban. Marco Rossi szövetségi kapitány együttese így 11 mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozattal várja a kontinensviadalt. Az olasz szakvezető a hajrában csereként beállt Schön Szabolcs személyében újoncot avatott.

  • Fotó: Magyar Labdarúgó-szövetség
    Fotó: Magyar Labdarúgó-szövetség

A mérkőzés előtt az ír válogatott valamennyi tagja letérdelt, ezzel kifejezve a gyűlölet bármilyen formájának elítélését. A magyar labdarúgók – ahogy azt a szakszövetség előzetesen jelezte – nem térdeltek le, hanem a mezük karján olvasható Respect feliratra mutattak. A szurkolók Szép volt, fiúk! rigmussal köszönték meg, hogy a játékosok állva maradtak.

A magyar csapat lendületesebben kezdett, mint négy napja Ciprus ellen, szép támadásokat vezetett, ennek ellenére az első lehetőséget az írek hagyták ki, ugyanis John Egan a keresztlécre fejelt. Ezt leszámítva egyértelműen Marco Rossi együttese irányította a játékot, sokkal többet birtokolta a labdát, a rivális a félpályát is ritkán lépte át. A magyarok kifejezetten sokszor próbálkoztak távoli lövésekkel, de ezek elkerülték az ír kaput. A szünet előtt azonban már védenie is kellett a szigetországi kapusnak, Szalai Ádám közeli fejesét nagy bravúrral hárította.

A második játékrész eleje kiegyenlítettebb küzdelmet hozott, a vendégek jobban meg tudták tartani a labdát, ezúttal mégsem kellett olyan sokat várni, hogy dolga akadjon a csereként beállt ír kapusnak, akinek alig tíz perc után Szalai Ádám bombáját kellett hárítania. Javarészt mezőnyjátékkal telt az idő, de egy magyar labdavesztést követően a nemzeti együttesben több mint öt év után ismét szerepet kapó, szintén csereként beállt kapus, Bogdán Ádám is szép védéssel mutatkozott be.

A hajrában a magyarok fokozni tudták a nyomást, Szalai Ádám előbb lábbal, majd fejjel is veszélyeztetett, utóbbinál kellett nagyobbat védenie a szigetországi kapusnak, aki később Szalai Attila próbálkozásánal is bravúrral hárított. A hosszabbításban mindkét fél próbálkozott lövéssel, de gól nem született, így összességében bár a magyarok jobban futballoztak, ezt nem tudták gólra váltani, így békés döntetlennel zárult az összecsapás.

A magyar csapat az Eb csoportkörében jövő kedden a címvédő portugálokat, négy nappal később a világbajnok francia együttest fogadja a Puskás Arénában, június 23-án pedig a németek vendége lesz Münchenben.

 

Tavaly szeptember óta veretlenek

A magyar labdarúgó-válogatott tizenegy mérkőzés óta veretlen, és ennél jobb mutatóval csak az olaszok (27) rendelkeznek az Európa-bajnokság résztvevői közül. Az élmezőnybe Magyarország mögé még olyan csapatok fértek, mint Belgium (9 veretlen meccs), Spanyolország (8), Svájc (7), Franciaország (7) és Törökország (6). Marco Rossi együttese legutóbb tavaly szeptemberben az oroszok elleni hazai Nemzetek Ligája-találkozón kapott ki.

A magyar gárda azóta legyőzte többek között a törököket és a szerbeket az NL-ben, a bolgárokat és az izlandiakat pedig az Európa-bajnoki pótselejtezőn. Az idei három vb-selejtezőn két magabiztos idegenbeli győzelem mellett egy lengyelek elleni döntetlen a mérlegük. A kiváló eredmények értékét növeli, hogy a tizenegy mérkőzésből kilenc tétmeccs volt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2868
szavazógép
2021-06-10: Sport - :

Török Panka Youth League-győztes (Karate)

A Karate Világszövetség hosszú kihagyás után, június 5-én és 6-án Ciprus fővárosában, Limassolban rendezte meg a Youth League versenysorozat első állomását az ifjúsági korosztály számára. A megmérettetésre 37 ország 760 versenyzője nevezett, köztük két sepsiszentgyörgyi karatéka is. A Sport-All Sport Club és az MTK Budapest színeiben Török Panka (U14, -42 kg) és Gödri-Martis Huba (junior, -61 kg) tette próbára magát. A háromszéki sportolókat edzőjük, Vass Hunor kísérte el.
2021-06-10: Magazin - Demeter Virág Katalin:

Népszerű az ifjúsági elsősegély-karaván (Országossá tennék a háromszéki kezdeményezést)

A hazai lakosság mindössze 5 százaléka ismeri és tudja is helyesen alkalmazni az elsősegélynyújtási módszereket – derül ki egy 2015-ös felmérésből. Ezt az arányt kívánja javítani a sepsiszentgyörgyi Salvatore Egyesület, amely március óta a Háromszéki Ifjúsági Szervezettel (HÁRIT) partnerségben fiatalok körében szervez célirányos elméleti és gyakorlati felkészítőt. Eddig több mint háromszázan kapcsolódtak be a hiánypótló előadásokba.