A labdarózsa kártevője

2021. június 10., csütörtök, Család

Levéltelen levélnyelek, szaporán táplálkozó kb. 1 cm-es lárvák mutatkoztak azon a mintaanyagon, amelyet tanácsért fordulva hoztak el nekem. Fehér vagy rózsaszín virágzatával a labdarózsa (Viburnum opulus L.) kedvelt kerti bokrunk, ezen a példányon a levelek, a virágok pusztulása volt  látható.

A labdarózsa fogyasztására szakosodott rovar a labdarózsa-levélbogár (Pyrrhalta viburnii). Lárvái a bokor alatt, a talajban alakulnak bogárrá. Ellenük idejében kell védekeznünk, mert a meglepett bokor hamarosan „téli” képet fog mutatni, az éhes kártevő mindössze a levélnyelet hagyja meg.

A még maradék levél, virágzat megmentése emlősökre, így az emberre sem káros vegyszerek közül a deltametrin- vagy cipermentintartalmú szerekkel lehetséges. Meg kell nézni a vegyszer leírását, ahol már nem a gyári fantáziamegnevezést, hanem a vegyszer hatóanyag-tartalmát olvashatjuk el. A minél hamarabbi beavatkozás az idei megcsúnyult bokrot nem hozza helyre, az áttelelésre a talajba búvó lárvákat azonban meggyérítheti.

Puskás Attila
növényvédelmi biológus

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2873
szavazógép
2021-06-10: Család - :

A szemcsésnyelű fenyőtinóru

Kalapja domború, majd ellaposodik (2–10 cm átmérőjű); sárga, okker, barnássárga, vörösesbarna színű; nyálkás, ragadós, bőre könnyen lehúzható. Csöves részén a pórusok szűkek, idővel kitágulnak; nedves időben tejszerű cseppeket választ ki. A tönk csúcsán fia­talon fehéres-sárgás, idővel megbarnuló szemcsék, korpák láthatók. Húsa nem színváltó, kissé gyümölcsillatú. Májustól novemberig kéttűs fenyők alatt növő faj. Ehető, a kalap bőrét azonban húzzuk le.
2021-06-10: Család - :

Gyermekeink