A szemcsésnyelű fenyőtinóru

2021. június 10., csütörtök, Család

Kalapja domború, majd ellaposodik (2–10 cm átmérőjű); sárga, okker, barnássárga, vörösesbarna színű; nyálkás, ragadós, bőre könnyen lehúzható. Csöves részén a pórusok szűkek, idővel kitágulnak; nedves időben tejszerű cseppeket választ ki. A tönk csúcsán fia­talon fehéres-sárgás, idővel megbarnuló szemcsék, korpák láthatók. Húsa nem színváltó, kissé gyümölcsillatú. Májustól novemberig kéttűs fenyők alatt növő faj. Ehető, a kalap bőrét azonban húzzuk le.

  • Szemcsésnyelű fenyőtinóru.  Pál-Fám Ferenc felvétele
    Szemcsésnyelű fenyőtinóru. Pál-Fám Ferenc felvétele

A fenyőtinóruk a magyar nyelvterület gombakedvelőbb részein egyre népszerűbbé válnak, de általában kevéssé ismertek, s régebb nem is szedték. Világviszonylatban sem számítanak általában a közismert gombák közé. A román népi gombaismeret a fenyőtinóruk közül csak a barnagyűrűset tartja számon. Afrikai felhasználása (eszik, tartósítják) ugyancsak ismert az említett két fenyőtinórunak, ezeket Amerikában is szedik, sőt, kereskednek is velük például Kanada nyugati részén.

A szemcsésnyelű fenyőtinóru (Suillus granulatus) népi nevei közül a legelterjedtebbek közé tartoznak: vajgomba (Palócföld, Székelyföld), fenyőalja (Bakony, Balatonmellék, Baranya, Nógrád, Zala), fenyőgomba (Veszprém, Zemplén, Gömör, Mátra vidéke), fenyővargánya (Baranya). A gomba színére (többnyire a szár meg a szivacsos rész színére) utaló nevek is elég gyakoriak, a vaj szó a szár és a termőtest színét jelöli: vajaspölc, vajgomba, vájgomba, vajszepe, vajvargánya, sárga pesze, sárga tinoru. A gomba értékelésére, megbecsülésére vagy lebecsülésére utaló elnevezések: cigányhilib, kutyavargánya, úrigomba. Nem tisztázott, hogy pontosan mely fenyőtinóruk esetében használják e neveket, általában többre is. Mivel a kalap a fenyőtinóruknál esős időben nyálkás, erre utaló népi nevük is van: nyálas hiribi (Csík).

A fenyőtinóruknak ugyancsak megvan a helyük, szerepük a népi konyhában, a népi gyógyításban (ember és állat esetében egyaránt), fűződnek hozzá ismeretek, hiedelmek. Kínában tudunk a Suillus luteus és granulatus felhasználásáról reuma ellen. A beduinok a szemcsésnyelű tinórut nemcsak eszik, de sebre is szokták tenni kötszerként vérzéscsillapítónak.

Szólásmondásaink, gazda­reguláink nem emlegetik a fenyőtinórukat, ábrázolásuk sem ismert a népművészetben. Sajátos s egyben szokásos, hagyományos elkészítése a fenyőtinóruknak nem ismert a Kárpát-medencei magyarságnál.

Nyersen nem fogyasztják. Leggyakrabban talán tokányt, (tejfölös) paprikást készítenek belőle vagy sütik, de fogyasztják zakuszkában, töltve, tojásrántottával, tojásban kirántva, pörköltként, vadmártással és ritkán savanyúságként.

Zsigmond Győző

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2867
szavazógép
2021-06-10: Család - :

Hamisítványok és jogszerűtlen tartalmak

Egyre kevesebben vásárolnak hamisított terméket, illetve használnak illegális online forrásokat Európában az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) kutatása szerint, amely megállapította, hogy uniós szinten a vásárlók 80 százaléka helyesen értelmezi a szellemitulajdon-jogokat.
2021-06-10: Család - :

A labdarózsa kártevője

Levéltelen levélnyelek, szaporán táplálkozó kb. 1 cm-es lárvák mutatkoztak azon a mintaanyagon, amelyet tanácsért fordulva hoztak el nekem. Fehér vagy rózsaszín virágzatával a labdarózsa (Viburnum opulus L.) kedvelt kerti bokrunk, ezen a példányon a levelek, a virágok pusztulása volt  látható.