Aggódik a vádhatóság

2021. június 10., csütörtök, Belföld

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) közleményt adott ki tegnap, amelyben leszögezi: nagy erőfeszítéseket tett és tesz továbbra is a magas szintű korrupció elleni harc folytatása érdekében, ugyanakkor az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében kedden közreadott jelentés felhívja a figyelmet néhány problémára, amelyek akadályozhatják a korrupcióellenes küzdelmet.

Az Európai Bizottság kedden hozta nyilvánosságra a Románia által az MCV keretében elért eredményekről szóló jelentését. Ezzel kapcsolatban a DNA leszögezi, az intézmény vezetősége és alkalmazottjai kimagasló erőfeszítéseket tettek és tesznek a magas szintű korrupció leküzdéséért, nőtt a vádemelések és a kimondott ítéletek száma, csökkent a felmentő ítéletek száma, és több feljelentést regisztráltak, ami azt igazolja, hogy nő a lakosság DNA-ba vetett bizalma. A vádhatóság szerint azonban gátolhatja a korrupcióellenes harcot, hogy a 2017–2019-es időszakban hozott igazságügyi törvénymódosításokat azóta sem javították ki, noha azok a DNA-nál súlyos személyzeti válsághoz vezettek. A törvényeket nem hozták összhangba az alkotmánybíróság döntéseivel, és elmulasztották megerősíteni a DNA technikai kapacitását – olvasható a közleményben.

Az MCV-jelentésről egyébként Florin Cîțu kormányfő úgy vélekedett, kedvező az ország számára. Cîțu szerint Brüsszel elismerte, hogy 2021-ben valamennyi uniós ajánlás esetében történtek előrelépések, és úgy vélte, hogy minél hamarabb helyre kell hozzák a szociáldemokraták „törvényalkotás terén szándékosan elkövetett hibáit”. Stelian Ion igazságügyi miniszter is úgy ítélte meg, hogy a jelentés kedvező Románia számára, hozzátette ugyanakkor, a politikusoknak mielőbb dönteniük kell a csak a bírák és ügyészek vizsgálatára létrehozott speciális ügyészség felszámolásáról, amely Brüsszel egyik fő kérése. Az alkotmánybíróság kedden határozott arról, hogy a speciális ügyészségi részleg létrehozása alkotmányos volt és annak felszámolásáról csak a parlament dönthet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2866
szavazógép
2021-06-10: Belföld - :

Fizetés vagy nyugdíj

Az állami fizetés és nyugdíj halmozását tiltó, illetve a munkaviszony fenntartására a nyugdíjkorhatár elérése után is lehetőséget teremtő törvénytervezetet fogadott el a kormány tegnapi ülésén.
2021-06-10: Belföld - :

Ismét ünnep május 10.

Újabb nemzeti ünnep elfogadásáról szavazott a képviselőház, amely május 10-ét nyilvánította a nemzeti függetlenség napjává, ez az ünnep azonban – akár a Havasalföld és Moldva egyesülésére emlékeztető január 24-e – nem jár munkaszüneti nappal is.