Ismét ünnep május 10.

2021. június 10., csütörtök, Belföld

Újabb nemzeti ünnep elfogadásáról szavazott a képviselőház, amely május 10-ét nyilvánította a nemzeti függetlenség napjává, ez az ünnep azonban – akár a Havasalföld és Moldva egyesülésére emlékeztető január 24-e – nem jár munkaszüneti nappal is.

A szenátus által korábban már megszavazott törvénytervezet elfogadását a képviselők közül 166-an támogatták, 5 ellenszavazat volt, 92-en tartózkodtak. A jogszabály – mely előírja, hogy a központi és a helyi hatóságok ünnepségeket szervezhetnek a függetlenség napja alkalmából – azt követően lép érvénybe, miután az államfő kihirdeti. Május 10. hármas jelentőséggel bír a román történelemben: ezen a napon fogadta el a parlament két háza 1877-ben Románia függetlenségi nyilatkozatát, ezen a napon érkezett Romániába 1866-ban I. Károly uralkodó, akit 1881-ben ugyanezen a napon koronáztak Románia királyává. Romániában 1866-tól 1947-ig – Mihály volt király kommunisták általi elűzéséig és a monarchia megszűnéséig –, május 10. volt a hivatalos fő nemzeti ünnep.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2876
szavazógép
2021-06-10: Belföld - :

Aggódik a vádhatóság

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) közleményt adott ki tegnap, amelyben leszögezi: nagy erőfeszítéseket tett és tesz továbbra is a magas szintű korrupció elleni harc folytatása érdekében, ugyanakkor az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében kedden közreadott jelentés felhívja a figyelmet néhány problémára, amelyek akadályozhatják a korrupcióellenes küzdelmet.
2021-06-10: Belföld - :

Bizalmatlankodnak

A Szociáldemokrata Párt képviselői benyújtották tegnap az alsóházhoz a Cristian Ghinea európai projektekért felelős miniszter elleni egyszerű indítványt.