Megyei kórházHamarosan engedélyezik az apás szüléseket

2021. június 10., csütörtök, Közélet

Annak a leendő édesapának, illetve a várandós kismama első fokú rokonának, aki részt szeretne venni a szülésen, ezt megelőzően egy öt találkozóból álló felkészítőn kell részt vennie – döntötte el a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház igazgatósága azt követően, hogy az országos közegészségügyi intézet a múlt héten ajánlást fogalmazott meg arra vonatkozóan, hogy a szüléseknél jelen lehet egy kísérő (a leendő édesapa vagy egy rokon). Az ingyenes gyorstalpaló tanfolyamot június 24-én indítják, majd háromhavonta megismétlik – tájékoztatott tegnap az intézmény vezetősége.

  • A kórház újszülöttosztálya.  Fotó: Dr. Fogolyán Kristóf megyei kórház
    A kórház újszülöttosztálya. Fotó: Dr. Fogolyán Kristóf megyei kórház

András-Nagy Róbert kórházmenedzser elmondta, a szabályokat úgy dolgozták ki, hogy a hozzátartozó jelenléte hasznára legyen a szülőnőnek, és ne az orvosi tevékenységet hátráltassa, ugyanakkor ebbe bele kell egyeznie az érintett kismamának is. Elsősorban a leendő édesapákra gondoltak, de lehet első fokú rokon is (csak egyikük), akinek ebben az időszakban eleget kell tennie bizonyos járványügyi feltételeknek: az illető legyen immunizálva legkevesebb tíz napja koronavírus ellen (oltóanyagtól függően a vakcina mindkét dózisával) vagy rendelkezzék legtöbb 72 órás negatív PCR-teszttel, illetve az is elfogadható, ha átesett a fertőzésen és igazolni tudja, hogy a meglévő antitest szintje elegendő a védettséghez. Kérdésre válaszolva a kórházvezető elmondta, mivel a dúla mint szakmai besorolás hivatalosan nem elfogadott az országban, ők nem lehetnek jelen a szülésnél.

A szülésre bejelentkező kísérők felkészítőjének részleteit dr. András Pál, a megyei kórház szülészet-nőgyógyászat osztályának vezetője ismertette. Az első három egyórás találkozón általános ismereteket adnak át a terhesség különböző szakaszairól, a természetes szülésről és a császármetszésről, valamint a hüvelyi szülés menetéről, a negyedik alkalommal arról tájékoztatják az érdeklődőket, mit jelent az újszülöttnek áttérni a méhen belüli életről a méhen kívüli világra, mi a lényege a születés utáni első percekben végzett vizsgálatoknak, felméréseknek, az ötödik találkozón pedig a szakemberek válaszolnak a kérdésekre és kiosztják a bizonylatot a képzésen való részvételről. András doktor elmondta, a vajúdás alatt, a szülés passzív fázisában sokat jelenthet egy hozzátartozó jelenléte, de ha a szülőszobán szolgálatot teljesítő szakszemélyzet úgy ítéli meg, hogy a kísérő zavaró tényező, illetve az esetlegesen fent álló komplikációk indokolják, megkérhetik, hogy a szülőszobán kívül várakozzék. A kitolás fázisában, illetve császármetszés esetén a műtőben nem lehet jelen a kísérő, de világra jötte után az újszülöttet azonnal kézbe veheti – mondta dr. András Pál.

Dr. Gyulai Gabriella, az újszülöttosztály vezetője is tart ismertetőt a hozzátartozók felkészítőjén, ahol arról beszél majd, milyen sok változás éri születés után a kis jövevényt, milyen sok mindenhez kell alkalmazkodnia. Ugyanakkor a tegnapi sajtótájékoztatón azt is elmondta, a megyei kórház újszülött osztálya rendelkezik minden olyan műszaki felszereléssel, ami szükséges az intézmény besorolása szerinti ellátásra. Ez azt jelenti, hogy el tudják látni (és a vonatkozó protokoll szerint erre van felhatalmazásuk) a 32 hét fölötti terhességben kihordott újszülöttet, ha súlya eléri az 1500 grammot, az ennél korábban születő, illetve kisebb súllyal születőket továbbküldik, elsősorban Brassóba. Kérdésre válaszolva Gyulai doktornő elmondta, a szülések átlagban 10 százaléka koraszülés, de nem mind tartoznak az említett szélsőséges esetek közé. Azt is megtudtuk, növekvőben van a császármetszések aránya, ami eléri a 45–50 százalékot az össz-szülések tekintetében, és egyre több a kérésre végzett műtét, amikor a nő nem vállalja a természetes szülést.

A szóban forgó képzésre való jelentkezésről bővebb tájékoztatás jövő héten érhető el a megyei kórház honlapján és Facebook közösségi oldalán, az első találkozót június 24-én tartják, és az azt követő képzési alkalmakra is csütörtökönként kerül sor.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2872
szavazógép
2021-06-10: Közélet - Iochom István:

Háromszáz kilométer kerékpárút-hálózat épülhet

Háromszáz kilométer kerékpárút-hálózatot szeretnének építeni Háromszéken – jelentette be tegnap Fejér László Ödön. Az RMDSZ szenátusi frakcióvezető-helyettese beszámolt arról, hogy a héten a felsőházban elfogadták a kerékpárutak meghatározásáról szóló törvényjavaslatot – ennek ő volt az egyik kezdeményezője –, ez alapján épülhetnek majd az utak, a cél, hogy országszerte több ezer kilométeres hálózat épüljön.
2021-06-10: Közélet - Fekete Réka:

Búcsúznak az első végzősök (Sepsiillyefalvi Pető-központ )

A központi idegrendszeri sérült gyermekek és felnőttek fejlesztését segítő konduktív nevelési módszert el kell vinni mindenhova, ahol arra szükség van. Csak amiatt, mert az érintett távol él Budapesttől, nem szabad kimaradnia ebből a lehetőségből – hangsúlyozta dr. Zsebe Andrea, a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kara (SE PAK) dékánja pénteken a sepsiilyefalvi Pető Fejlesztő- és Képzőközpontban tartott sajtótájékoztatón. A SE PAK kihelyezett háromszéki tagozatán idén végez az első évfolyam, a gyakorlati szakvizsgán már túl vannak a hallgatók, jövő héten elméletből vizsgáznak, július 2-án Budapesten vehetik át oklevelüket.