Háromszáz kilométer kerékpárút-hálózat épülhet

2021. június 10., csütörtök, Közélet

Háromszáz kilométer kerékpárút-hálózatot szeretnének építeni Háromszéken – jelentette be tegnap Fejér László Ödön. Az RMDSZ szenátusi frakcióvezető-helyettese beszámolt arról, hogy a héten a felsőházban elfogadták a kerékpárutak meghatározásáról szóló törvényjavaslatot – ennek ő volt az egyik kezdeményezője –, ez alapján épülhetnek majd az utak, a cél, hogy országszerte több ezer kilométeres hálózat épüljön.

  • Épül a kerékpárút a kézdivásárhelyi Bem utcában. A szerző felvétele
    Épül a kerékpárút a kézdivásárhelyi Bem utcában. A szerző felvétele

A felső-háromszéki szenátor elmondta: a tervezetet többségi szavazattal fogadták el, az AUR honatyái testületileg ellene szavaztak. A végső döntést a képviselőháznak kell majd meghoznia. A törvény azért fontos – érvelt a honatya –, mert erre a célra európai uniós alapok, úgynevezett zöld támogatások érkeznek Romániába.

Fejér László Ödön szerint a kerékpárutak építése révén jobban megismerhetjük szülőföldünket, mivel teljesen más szemszögből láthatják az országot azok, akik kerékpárral közlekednek. A törvény értelmében háromféle kerékpárút épülhet: országos, megyei és helyi. Szerinte az országos érdekeltségű utaknak kell az egész kerékpárút-hálózat gerincét képezniük, ő bicikliút építését javasolta a Duna mentén, a tengerparton vagy Erdélyen, Moldván és Olténián keresztül. Ezekhez csatlakoznának a megyei és helyi kerékpárutak. Hogy Háromszéken pontosan hol épülnek majd kerékpárutak, arról a közeljövőben döntenek.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 397
szavazógép
2021-06-10: Közélet - :

Fiatal betörők

Hétfőn értesítették a nagyajtai rendőröket arról, hogy egy helyi kereskedelmi társaság székhelyére ismeretlenek hatoltak be június 4 – 7. között, és elloptak egy fémdetektort.
2021-06-10: Közélet - Fekete Réka:

Hamarosan engedélyezik az apás szüléseket (Megyei kórház)

Annak a leendő édesapának, illetve a várandós kismama első fokú rokonának, aki részt szeretne venni a szülésen, ezt megelőzően egy öt találkozóból álló felkészítőn kell részt vennie – döntötte el a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház igazgatósága azt követően, hogy az országos közegészségügyi intézet a múlt héten ajánlást fogalmazott meg arra vonatkozóan, hogy a szüléseknél jelen lehet egy kísérő (a leendő édesapa vagy egy rokon). Az ingyenes gyorstalpaló tanfolyamot június 24-én indítják, majd háromhavonta megismétlik – tájékoztatott tegnap az intézmény vezetősége.