Katák és Attilák

2021. június 11., péntek, Nyílttér

Reggel negyed nyolckor a negyedik osztályos Szilamér érkezett elsőnek a Kálvin téri Lábbusz-megállóba, otthonosan mozgott, látszott, nem először veszi igénybe a gyalogos utaskísérést. Kézfogás után átveszi az igazoló matricáját, s perc sem telik el, érkezik Ábrahám, akit már ismerősként köszönt, majd Nórával a fogszabályzókról vált néhány szót. Egyre bővülő csapatunkkal elindulunk a következő megálló felé.

Menet közben a második osztályos Ábrahám szinte tudományosan meséli, trombitás szeretne lenni, de ehhez először meg kell erősödnie a kezének és a tüdejének, ezért egyelőre zongorázni tanul a Plugor Sándor Művészeti Líceumban, majd a furulya következik, és csak azután a trombita. A Kút térig még néhányan csatlakoznak, ott meglepetésünkre a sarki boltból ajándékot kapunk, egy jó marék csokipénzt, amelyet természetesen azonnal szétosztunk a gyermekek között tíz­órainak való ajánlással. Ekkor már velünk van Attila, Eszter, Soma, Kata, Andrea, Zalán és még legalább tíz kisiskolás. A főtér felé menet megtudom, egyetlen egyke sincs közöttük, kisebb, nagyobb testvérekről esik szó, de még a nagyszülőkről is beszámolnak ketten, egyikük elveszítette nagytatáját, a másik a közelgő születésnap okán említi a nagymamát.

A három járatból mi érkezünk a leghamarabb gróf Mikó Imre szobrához, ott egy perecet majszoló kislány vár az édes­anyjával, Szentkirályból jöttek, nem volt idő reggelizni. Árkosról, a Büdös-kúttól, a város minden szegletéből érkeznek, majd a három csapat közös fotózkodása után az újjáalakult járatok a Kicsi Mikó, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum és a Mihai Viteazul Főgimnázium irányába veszik útjukat. Becsengetésig a kapuban még váltunk néhány szót lábbuszsofőri élményeinkről, és örömmel gondolunk arra, holnap újból találkozhatunk kis utasainkkal.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 838
szavazógép
2021-06-11: Nyílttér - :

Terefere a Lábbuszon

Beneveztünk József Álmossal (két nagyapa) a Lábbusz-akcióba, mert nagyon szép és kedves dolog közösen sétálni iskolába. S hogy nem bántam meg, az alábbiakból is kiderül.
2021-06-11: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Köpecbánya történetei

A bányászat kezdete Erdővidéken
A legrégebbi időkig a nagybaconi Súgó-patak völgyében levő földközeli réteg mutatkozott bányászatra alkalmasnak, ezt követte 1830 elején a baróti Nagyáj nevű hely, ahol egy Szabó Imre nevű kovácsmester kezdte kiaknázni kezdetleges módszerekkel, jelentéktelen mennyiségben a szenet, melyet műhelyében használt fel, 1856 után pedig egy brassói részvénytársaság szállította az erdőfülei vashámor működtetéséhez.