Vegyi riadó Ukrajnában

2007. július 18., szerda, Világfigyelő
Vegyi riadót rendeltek el az ukrán hatóságok, miután tegnap a Lemberg (Lviv) megyei Buszk körzetében felborult egy sárga foszfort szállító vasúti szerelvény több vagonja, és hat tartálykocsi kigyulladt.

A baleset Ozsidov állomás közelében történt, 80 kilométerre keletre Lembergtől. Következményei mintegy kilencven négyzetkilométeres körzetet érintettek, 14 település került veszélybe. A környékről 800 embert telepítettek ki. Öt település lakói nem voltak hajlandók elhagyni otthonukat. Itt csupán egy autóbusznyi személyt sikerült összegyűjteni, főleg gyerekeket, hogy a veszélyeztetett területet elhagyják.

A helyi katasztrófavédelmi központ tájékoztatása szerint a szerelvény, amely a kazahsztáni Dzsambulból tartott a lengyel határ felé, 58 vagonból állt. Az egyikből szivárogni kezdett a foszfor, majd meggyulladt, a tűz pedig átterjedt a szomszédos tartályokra. Tizenöt kocsi kisiklott, és felborult. Hat tartálykocsi lángban állt, a tüzet csupán hat óra elteltével sikerült megfékezni. Az épen maradt tartályokat különleges oltóanyaggal hűtötték, míg a lángolókat oltották. A mentésnél külön gondot okozott, hogy a foszfort nem lehet vízzel oltani. A mentéshez mintegy ötszáz tűzoltót és 220 rendőrt vezényeltek a térségbe. Közülük 15-en megsérültek, 13 állapota súlyos, őket kórházban ápolják. A rendkívül gyúlékony, sárga foszforral való érintkezés agy-, csontsérüléssel, valamint májsorvadással jár.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2007-07-18: Belföld - x:

Hírsaláta

PUSKÁZNAK A TANÁROK. Ötvenkilenc tanárt tettek ki a véglegesítőről, mert másolt. A rendes tanári állásért vizsgázó 47 000 jelölt közül összesen 127-et kellett kizárni: a puskázókon kí­vül 56-an nem rendelkeztek végzettséget igazoló okmánnyal. Azok sem vizsgázhattak, akiknél nem volt személyi igazolvány. Kovászna megyében két tanárt kaptak puskázáson hétfőn. (Transindex)
2007-07-18: Világfigyelő - x:

Nyet az ENSZ határozattervezetére (Koszovó státusa)

Oroszország határozottan elutasította a nyugati országok által Koszovó státusának rendezése érdekében az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé terjesztett határozattervezetet a dokumentumról a BT-ben rendezett vitán.