Tenisz, Roland GarrosNovak Djokovic 19. Grand Slam-trófeája

2021. június 14., hétfő, Sport

A világelső Novak Djokovic nyerte meg a francia nyílt teniszbajnokság férfi egyes versenyét, mivel a vasárnapi döntőben kétszettes hátrányból fordítva, öt játszmában győzött a görög Sztefanosz Cicipasz ellen. A szerb játékos 19. GS-serlegével már csak egy diadalra van Roger Federertől és Rafael Nadaltól.

  • Novak Djokovic. Fotó: Facebook / ROLAND-GARROS
    Novak Djokovic. Fotó: Facebook / ROLAND-GARROS

Djokovic pontot sem vesztett az első három adogatójátékában, a kihívónak ugyanakkor több bréklabdát is hárítania kellett. A szerb egy alkalommal a háló felé rohanva hatalmasat esett, de nem zavarta meg az incidens, majd kivédte Cicipasz szettlabdáját. Nem sokkal később viszont nem tudta kiszerválni a játszmát, majd a rövidítésben a görög nyerte a szettet.

A folytatásban a szerb kétszer is elvesztette az adogatását, egyre fáradtabbnak tűnt a Rafael Nadal elleni 4 óra 13 perces elődöntőt követően. Cicipasz 26 nyerő és csupán 12 rontott ütésnél tartott, majd kiszerválta a játszmát.

Egy óra 43 perc elteltével jöhetett a harmadik felvonás, előtte a belgrádi teniszező az öltözőben rendbe szedhette a gondolatait, mert egy 11 perces gém végén brékelte a görögöt, majd egyre jobban belelendülve, 50 perc alatt szépített. Cicipasz gödörbe került, többször is elvesztette az önuralmát, reklamált a bírónál, és az elszalasztott bréklabdák is dühíthették.

A negyedik szett még egyoldalúbban alakult, a világelső egyre magasabb színvonalú játékkal meglépett, ellenfelének pedig már csak a szépítésre futotta az erejéből. A Roland Garros-döntők történetében legutóbb az argentin Gaston Gaudio tudott kétszettes hátrányból fordítani 2004-ben.

Az utolsó játszmára Cicipasz összeszedte magát, átgondoltabban ütött, de nem tudta elkerülni a bréket, míg a szerb továbbra is eltökélten hozta a maga szintjét, végigvitte előnyét, és második meccslabdáját értékesítve megnyerte a 4 óra 12 perces találkozót.
 

Krejčíková a női bajnok

A cseh Barbora Krejčíková nyerte a francia nyílt teniszbajnokság női egyes versenyét, a szombati döntőben három szettben diadalmaskodott az orosz Anasztaszija Pavljucsenkova felett. A cseh játékos a női egyes után vasárnap Kateřina Siniaková oldalán a női párost is megnyerte, miután két szettben győztek Bethanie Mattek-
Sands és Iga Swiatek ellen.

A cseh rögtön elbukta az adogatását, csakhogy az orosz is, és Krejčíková hamarosan 4:1-re vezetett. A cseh teniszező remekül mozgatta és fárasztotta riválisát, aki nem tudta kihasználni a nagy ütéseit, és sokszor védekezni kényszerült, így a cseh fél óra alatt megnyerte a nyitószettet.

A folytatásban Pavljucsenkova először hozta a szerváját, pontosabbak lettek a labdái, sorra ütötte a nyerőket, és csakhamar 3:0-ra elhúzott. Nem sokkal később az orosznak adogatóként játszmalabdája volt, de nem tudott élni vele, majd ápolást kért a combhajlító izmára. Krejčíková teljesen kiesett a ritmusból, és elvesztette a szerváját, ezzel a 43 perces szettet is.

Az utolsó felvonásban is maradt a hullámzó játék, 1:1 után két brék következett, egymás után jöttek a fantasztikus nyerők és érthetetlen hibák. Krejčíková fogadóként még elpuskázott két meccslabdát (5:3), azonban kiszerválta a mérkőzést, amely 1 óra 58 percig tartott.

Eredmények: * férfi egyes: Novak Djokovic (szerb, 1.)–Sztefanosz Cicipasz (görög, 5.) 6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 * női egyes: Barbora Krejčíková (cseh)–Anasztaszija Pavljucsenkova (orosz, 31.) 6:1, 2:6, 6:4.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2021-06-14: Sport - Miska Brigitta:

Augusztusban játszhatnak az új stadionban

A Sepsi OSK története eddigi legsikeresebb idényét zárta, negyedik helyen végzett a román élvonalban, majd indulási jogot szerzett az Európa Konferencia Liga második selejtezőkörében, amelynek sorsolását szerdán rendezik. A sporttörténelmi sikerek mellett készül a háromszéki csapat új otthona, a Sepsiszentgyörgy határában épülő, 25 millió euró értékű beruházás kivitelezése gőzerővel folyik. Kertész Dávid, a székelyföldi klub alelnöke szerint, amennyiben a következő két hónapban hasonló ütemben haladnak a hátralévő munkálatokkal, az ország egyik legkorszerűbb stadionja augusztus végén megnyithatja kapuit a nézők előtt.
2021-06-14: Életutak - Józsa Zsuzsanna:

Egy kétlaki magyar egészségnevelő

Sok sepsiszentgyörgyi bizonyára ismeri Dezső Jánost. A Német Máltai Segélyszolgálat tagjaként jelentősen hozzájárult a kilencvenes évek elején, hogy Erdélybe több tonna gyógyszerszállítmány érkezzen, majd Szemerján létrehozta a modern DHD-fogászatot, amely a családi házuk részét képezi. Tagja a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének, lapunk külső munkatársaként dolgozott sok éven át. Gyakran jár haza Németországból. Mikes Kelement parafrazálva, ő is elmondhatja: úgy szereti Fuldát, hogy nem feledheti Sepsiszentgyörgyöt.