Pályázati ismertető Zágonban

2021. június 15., kedd, Gazdakör

Több mint ötven gazda volt jelen a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete által Zágonban szervezett pályázati ismertetőn. A helybeliek mellett a szomszédos településekről, de távolabbról is érkeztek érdeklődők.

Az eseményen jelen volt Könczei Csaba parlamenti képviselő, az alsóház mezőgazdasági bizottságának tagja, házigazdaként Kiss Gusztáv polgármester, a falugazdász-hálózat részéről Szász Andrea előadó, Motica András és Motica Róbert pályázatírók. A felvetett kérdéskör igen érdekesnek bizonyult, a gazdák és szakemberek közötti kérdés-felelet sorozatra alapult.

Könczei Csaba a parlamentben zajló munkáról számolt be. Elmondta, a mezőgazdasági bizottságban jó hangulatban zajlik a munka, a döntéseket nem politikai alapon, hanem a gazdák érdeke szerint hozzák meg. Gazdabarát agrárpolitikát akarnak, olyant, mely az agrárium minden ágazatában, kis, közepes gazdáknak, nagy farmereknek is egy­formán előnyös – emelte ki.

Szász Andrea három, hamarosan kiírásra kerülő pályázatról számolt be, a már megjelent ideiglenes eligazító füzetek tartalma szerint ismertetve a tudnivalókat. Szó volt a 6.1-es intézkedésről (fiatal gazdák támogatása), a 6.4-esről (gazdaságok korszerűsítése), a 6.3-asról (kisgazdaságok 15 ezer eurós támogatása).

A vázlatos bemutatót nagy érdeklődéssel követték a gazdák, folyamatosan tették fel kérdéseiket, amelyekre sok esetben Moticáék válaszoltak eddigi tapasztalataik alapján. Motica Róbert hangsúlyozta: a végleges eligazítókban nem lesz lényeges változás az ideiglenes pályázati eligazító füzetek tartalmához képest. Vannak még tisztázásra váró kérdések, például a fiatal gazdák támogatásánál nem egyértelmű a pontozási rendszer – emelte ki. Könczei Csaba kijelentette: ha megkapja a tisztázásra váró kérdések listáját, közvetíti azokat a fővárosi illetékeseknek, a mezőgazdasági bizottságban is felveti a problémákat, hogy azok mielőbb megoldást nyerjenek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2021-06-15: Gazdakör - Incze Péter:

Támogatások maximális értéke és aránya (Vidékfejlesztés)

Múlt kedden mutattuk be olvasóinknak a gazdaságok korszerűsítésének pályázati lehetőségeit (4.1-es intézkedés), összefoglaltuk a fontosabb feltételeket, az intézkedés keretében pályázható összetevőket. Most az igényelhető támogatás maximális értékét és a támogatás intenzitását ismertetjük. Utóbbi kifejezés azt jelöli, hogy a megvalósításhoz szükséges összegből hány százalék kapható támogatásként.
2021-06-15: Belföld - :

Tőkés-díjat kapott Izsák Balázs

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke kapta meg a 2020-as Tőkés-díjat. Izsák Balázs a kisvárdai református templomban, az ünnepi istentisztelettel egybekötött nyilvános kuratóriumi ülésen vette át a Tőkés László Alapítvány által létrehozott rangos díjat, amelyet tavaly ítéltek neki oda.