GelenceRézlemezzel födik újra a Szent Imre-templomot

2021. június 16., szerda, Közélet

Április folyamán kezdődött el a gelencei Szent Imre római katolikus nagytemplom külső javítása, ám a szeszélyes időjárás miatt a kivitelező cég a tervezettnél lassabban halad a munkálattal. A toronyfödém megújult, jelenleg a templom frontján és a tetőzeten dolgoznak.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Bereczi István gelencei plébános elmondta: elérkezettnek látták az időt arra, hogy a tetőt felújítsák, de a tartósságot szem előtt tartva nem galvanizált vaslemezt, hanem rézlemezt használnak majd a födéshez. „A 0,5 mm vastagságú rézlemez szerintem időtálló lesz, így 150–200 évig nem lesz baj a templom ezen részével. Nemcsak a hajó fölötti részt fedtük újra, hanem a torony borítását is, de ugyanakkor megújul maga a torony és az oszlopcsarnok is, hiszen az idő vasfoga erősen látszott rajta” – magyarázta a plébános.

„Minden lehetőséggel élni kívánunk, hogy ez a hatalmas pénzösszeg összejöjjön, hiszen félmillió lejnél is többről van szó. A rézlemeznek felét kifizettem, előleget tudtam adni, remélem, hogy a hívek is hozzájárulnak a munkálathoz, a cégeket is megkértem, hogy faanyaggal segítsenek. A román állam 90 ezer lejjel járult hozzá, ennek egy részét már el is tudtuk számolni, a második tétel ezután következik, ez már vaskosabb dokumentációt jelent, mert voltak olyan kiadások, amiket nem láttunk előre. Pályáztunk a megyei önkormányzatnál is, és a helyi önkormányzat is megígérte, hogy támogatja ügyünket. Magyarországon is pályáztunk, remélem, hogy valamennyivel támogatni fognak” – sorolta Bereczi István plébános, aki bízik abban, hogy összejön a felújításhoz szükséges összeg. Azt is elmondta, hogy november 5-re, Szent Imre, a templom védőszentjének napjára időzítenék a felújított templom újraszentelését, amire Kovács Gergelyt, Erdély római katolikus érsekét is meghívta.
Ilyés Botond polgármester elmondta: Gelence lakosságának kilencven százaléka római katolikus vallású, így természetesen az önkormányzat is segíti a felújítási munkálatokat. „Mindig partnerei voltunk az egyháznak, a helyi tanács százezer lejes pályázati keretet különített el az idei költségvetésből, ez az összeg a templom felújítására van szánva” – hangsúlyozta az elöljáró, aki szintén számít a hívek és a cégek adakozására, hiszen a félmillió lejes tétel meghaladja mind az egyház, mind az önkormányzat anyagi lehetőségeit.

Adományokat a plébánia a Román Kereskedelmi Bankban (BCR) nyitott számlájára várnak: PAROHIA ROMANO-CATOLICĂ GHELINȚA, IBAN: RO66RNCB0127007508630001.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2021-06-16: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Nagy vágyak és kicsinyes célok között

Még 101 nap, bő három hónap van hátra a Nemzeti Liberális Párt szeptember 25-ére tervezett tisztújító kongresszusáig, de a belső választási harc máris annyira lefoglalja a vezető kormánypárt tagjait, hogy az ország gondjaival csak mellékesen érnek rá foglalkozni. Legalábbis ezt a benyomást kelti az a csapat, amely korszerű államot és gyors fejlődést ígért.
2021-06-16: Közélet - Bokor Gábor:

Újból látogatható a művelődési központ (Kovászna)

Hosszan tartó, közel másfél éves kényszerszünet, tetszhalott állapot után újból életre kelt a kulturális élet Kovásznán. Megnyitotta kapuit a művelődési ház, a művelődési központ, újra látogatható a Kádár László Képtár. „Remélem, a kulturális élet gyorsan visszatér, nagyrészt már vissza is tért a megszokott kerékvágásba” – értékelte a városi művelődési ház referense, Butyka Gyula.