KovásznaÚjból látogatható a művelődési központ

2021. június 16., szerda, Közélet

Hosszan tartó, közel másfél éves kényszerszünet, tetszhalott állapot után újból életre kelt a kulturális élet Kovásznán. Megnyitotta kapuit a művelődési ház, a művelődési központ, újra látogatható a Kádár László Képtár. „Remélem, a kulturális élet gyorsan visszatér, nagyrészt már vissza is tért a megszokott kerékvágásba” – értékelte a városi művelődési ház referense, Butyka Gyula.

  • Véget ért a tetszhalott állapot. A szerző felvétele
    Véget ért a tetszhalott állapot. A szerző felvétele

Az emberek kiéheztek a kultúrára, előadásokra, tárlatokra, filmvetítésekre – mondta a kultúrszakember. Most már nagyobb csoportokat, együtteseket, társulatokat is tudnak fogadni, minden eseményt értékel a nagyérdemű.

Nagyon sok előadást leszerződtek az utóbbi egy évre, de ezeket a járványhelyzet miatt le kellett mondaniuk. Most újból zajlik a szervezőmunka, igyekeznek minél több előadást elhozni a városba. Szó van többek között a nagyváradi, kézdivásárhelyi társulatról, profi csoportokat várnak a városba. A műkedvelők mozdultak leghamarabb, fellépett a Kőrösi Csoma Sándor Líceum Diákszínpad társulata, a helyi Pokolsár, a Pódium színészei is készülnek a fellépésekre – olyan produkciókkal is, melyeket korábban már megtekinthetett a közönség, de igény van rá, hogy újra játsszák. A román anyanyelvű közönségre is gondolnak, számukra a megyeszékhelyi Andrei Mureșanu Színház nagy sikerű előadását, a Nu chiar 1918 címűt szerződték le. A legkisebbek örülhettek a leginkább, számukra több bábelőadást is elhoztak Kovásznára, a művelődési ház egyhetesre nyújtott gyermeknapi rendezvénysorozata is nekik szólt.

Újraindították a filmvetítéseket is a művelődési központban. Az első filmet a gyereknap alkalmával nézhették a kicsik, a Veronica mesefilmen szórakozhattak. Heti, kétheti rendszerességgel vetítik a filmeket, magyar, román és nemzetközi alkotásokat egyaránt.

A legutolsó rendezvényre tegnap késő délután került sor. A gyereknap alkalmával a legtöbb hat évesig terjedő korosztály számára rendezett rajzverseny alkotásainak kiállítását nyitották meg, egyben a kis művészeket is díjazták – nem kevesebb mint 52 tehetséges gyerek részesült kitüntetésben (az eseményről részletesebben holnap számolunk be).

Végezetül Butyka Gyula megjegyezte: hiába oldották fel a tilalmak nagy részét, a közönség egy része a város zöld zónába kerülése után is ódzkodott nagyobb tömegbe menni, de úgy látja, ez a félelem lassan eloszlik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2021-06-16: Közélet - Iochom István:

Rézlemezzel födik újra a Szent Imre-templomot (Gelence)

Április folyamán kezdődött el a gelencei Szent Imre római katolikus nagytemplom külső javítása, ám a szeszélyes időjárás miatt a kivitelező cég a tervezettnél lassabban halad a munkálattal. A toronyfödém megújult, jelenleg a templom frontján és a tetőzeten dolgoznak.
2021-06-16: Jegyzet - Váry O. Péter:

Micsurin és kertjei (Városjáró)

Aki sokat jár, sokat lát. A mai ember a posztkommunista táj változatosságában olykor gyönyörködik is. No, nem az ipartelepek lerobbant gyárépületeinek maradványaiban, a betört ablakokban és a semmibe meredő betonvázakban, ahhoz azért jó adag perverzitás kellene, ami ugyan a mai emberben valamilyen formában megvan, de ezt inkább ne taglaljuk, a politikai korrektség és a másság elfogadásának módozatai nem tartoznak kis jegyzetünk témájához. Most maradjunk csak a címben jelzett kettősnél.