Megyei kórházMegújul és bővül a régi épület

2021. június 18., péntek, Közélet

Minisztériumi, valamint megyei önkormányzati forrásokból jelentősen kibővítik és korszerűsítik a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház belgyógyászati, ideggyógyászati, szemészeti, valamint nefrológia-dialízis osztályainak otthont adó régi épületet – jelentette be tegnap Tamás Sándor. Kovászna Megye Tanácsának elnöke annak kapcsán beszélt a múlt év őszén kezdődött munkálatokról, hogy a testület tegnapi soros ülésén beépítették a költségvetésbe a szaktárca által e célra kiutalt ötmillió lejt, amihez az önkormányzat további 200 ezer lejt pótolt önrészként.

  • Fotó: Kocsis B. János
    Fotó: Kocsis B. János

Amint az a testület ülésén, illetve az azt követő megyeinfón is elhangzott, az épületet 861 négyzetméterrel gyarapítják, ezáltal a meglévőkön kívül további két osztály kerülhet ide – a rekuperációs és rehabilitációs, valamint az ideggyógyászat keretében kialakítandó intenzív terápia, de a tervek között szerepel egy érfestésre alkalmas részleg létrehozása is. A munkálatok során felújítják a szemészeti osztály műtőit is, illetve elköltöztetik az ingatlanból a röntgen és mágneses rezonancia orvosi képalkotó laboratóriumait.

A nefrológia-dialízis osztály a többitől elkülönítve működik majd, és tizenkét páciens egyidejű fogadására lesz alkalmas. A bővítés nyomán a rendelkezésre álló ágyszám is megnő, a jelenlegi 126-ról 161-re. András-Nagy Róbert, az intézmény menedzsere szerint az épületben két-, három-, illetve négyágyas kórtermeket alakítanak ki.

Tamás Sándor a beruházás kapcsán felidézte, hogy a megyei önkormányzat kiemelt helyen kezeli az egészségügyi fejlesztéseket, így a kórházzal kapcsolatosakat is, hiszen az emberek egészsége a legfontosabb. A belgyógyászat épületének felújítása csak egyike az elindított beruházásoknak, 34 millió lejbe kerül, és java részét az egészségügyi szaktárca biztosítja, a megyei önkormányzatnak 10 százalékos önrészt kell állnia. A munkálatokat 2023 novemberére kell lezárnia a kivitelezőnek. A további fejlesztéseknél az elnök megemlítette a sürgősségi osztály már elindított kibővítését, felújítását, orvosi eszközök beszerzését, a helikopterleszálló tervezését, engedélyeztetését, illetve az új tüdőkórházat. Utóbbihoz már átadták a terepet az Országos Beruházási Társaságnak.

A tegnapi ülésen az önkormányzat felhatalmazta a kórház vezetőségét egy olyan pályázat benyújtására, mely révén az oxigénkoncentráció mérésére alkalmas jelzőrendszer beszerelésére szerezhetnek támogatást. A rendszer felszerelésével az egyes helyiségekben, osztályokon – így az intenzív terápián – fellépő magas oxigénkoncentráció miatti tűzesetek kockázatát lehet csökkenteni. Az ország több intézményében ugyanis ez okozta a tragikus kimenetelű tűzeseteket. András-Nagy Róbert szerint száz körüli érzékelőt szerelnének fel, de hogy mely osztályokon, részlegeken, ez majd a szakemberekkel történő egyeztetés, valamint a pályázat összeállítása után derül ki, amint az is, hogy pontosan mekkora költséget feltételez a beruházás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1505
szavazógép
2021-06-18: Közélet - Bokor Gábor:

Gyermekrajz-kiállítás Kovásznán

Telt ház volt kedden késő délután a kovásznai városi művelődési ház Ignácz Rózsa Termében. Gyerekek, szülők, nagyszülők, pedagógusok gyűltek össze a gyereknap alkalmával meghirdetett rajzversenyre beérkezett alkotások tárlatmegnyitójára. A kiállítást a művelődési ház szervezte, az eseményt a városháza által kiemelten támogatott rendezvények közé sorolták. A jeles alkalommal fellépett a Neo-Gitár Alfa együttes Kurta Béla zenetanár vezetésével.
2021-06-18: Közélet - Iochom István:

Nagy Mózes-szobrot állítanak a minorita rendházban (Kézdivásárhely)

A felújított kantai minorita rendház udvarán szerdán állították talapzatára az iskolaalapító Nagy Mózes mellszobrát annak készítője, Vargha Mihály szobrász, valamint a bronzöntést és cizellálást végző Sánta Csaba szovátai szobrász és a kőtalapzatot zsögödi kőből készítő csíkszeredai Dóczy András jelenlétében. Vargha Mihály részletesen beszélt alkotásáról.