Vizsgáznak a nyolcadikosok

2021. június 22., kedd, Belföld

Több mint 131 ezer nyolcadikos iratkozott be az országos képességfelmérő vizsgára – közölte az oktatási tárca. A vizsga ma kezdődik a román nyelv és irodalom írásbelivel, 24-én matematikából adnak számot tudásukról a nyolcadik osztályt végzett tanulók.

  • Fotó: stiridecluj.ro
    Fotó: stiridecluj.ro

A nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok június 25-én vizsgáznak anyanyelvből. Az első vizsgaeredményeket június 29-én teszik közzé, az óvásokat június 29-én 16 és 19 óra között, illetve június 30-án 8 és 12 óra között fogadják. Az óvásokat elektronikus úton is be lehet nyújtani. Végleges eredmények július 4-én várhatók. Azok a nyolcadik osztályt végzett tanulók, akik elkülönítés, karantén vagy más, orvosi igazolással alátámasztott okból nem tudnak megjelenni a vizsgán, levizsgázhatnak július 5. és 12. között. A speciális vizsgára június 28. és július 2. között lehet beiratkozni. A jelöltek belépése a hatályos járványügyi biztonsági intézkedések betartásával engedélyezett. A vizsga 3850 központban zajlik majd, 9 órai kezdettel, a diákoknak 120 perc áll rendelkezésükre a tételek kidolgozásához. Az oktatási minisztérium egy ingyen hívható zöldszámot is létrehozott, amelyen a képességfelmérő vizsgákkal kapcsolatos esetleges rendellenességeket lehet majd bejelenteni: a 0800 801 100-s zöldszám június 22-étől 26-áig lesz hívható 8 és 16 óra között.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2021-06-22: Belföld - :

Egyszerűsítik a kárpótlást

Florin Cîțu kormányfő vasárnap ismertette, kormányhatározatot dolgoznak ki, amely egyszerűsíti az áradások által sújtott személyeknek járó támogatást – számolt be a Digi24 hírtelevízió.
2021-06-22: Világfigyelő - :

Veszprém és Temesvár Európa kulturális fővárosa (Egyeztetett a magyar és a román kormány kulturális államtitkára)

A Magyarország és Románia között megkötendő kulturális egyezményről, a nagyváradi Szigligeti Színház körül kialakult helyzetről, valamint Veszprém és Temesvár Európa kulturális fővárosa (EKF) címéről, a két város lehetséges együttműködéséről folytatott megbeszélést a magyar és a román kormány kulturális államtitkára, Fekete Péter és Demeter András szombaton Kisvárdán.