A védőoltás népszerűsítését szorgalmazza a tanügyminiszter

2021. június 23., szerda, Belföld

Felhívást intézett az oktatási miniszter a szülőkhöz és a tanárokhoz, hogy népszerűsítsék a védőoltás fontosságát a 12 és 17 év közötti tanulók körében is. Erre egy, a gyermekek oltásának fontosságáról szóló megbeszélésen került sor, amelyen Sorin Cîmpeanu mellett részt vett Florin Cîţu miniszterelnök, Valeriu Gheorghiţă, az országos oltási kampány koordinátora, valamint az UNICEF, a Tanulók Országos Tanácsa és a Szülői Egyesületek Országos Szövetségének képviselői is.

  • Fotó: digi24.ro
    Fotó: digi24.ro

Az oktatási miniszter rámutatott, mindannyian azt szeretnénk, hogy jelenléti oktatással kezdődjön az új tanév szeptember 13-án, ehhez azonban arra van szükség, hogy minél többen megkapják a koronavírus elleni oltást, csak így térhetünk vissza a normalitáshoz. A tárcavezető felhívást intézett a szülőkhöz, tanárokhoz és más tanügyi alkalmazottakhoz, hogy népszerűsítsék az oltás fontosságát a 12 és 17 év közötti iskolások körében.

Cîmpeanu szerint a tanügyi alkalmazottak mintegy 60 százaléka oltatta be magát eddig koronavírus ellen, a 12 és 17 év közötti tanulók közül csaknem 100 ezren, a 18–19 éves diákok közül szintén 100 ezren vették fel az oltást.

Florin Cîţu kormányfő a megbeszélésen rámutatott, a gyermekek esetében a szülők vagy gyámok döntenek az oltásról, de egy felmérés eredményei azt mutatják, hogy a tanulók 45,5 százaléka fontosnak vagy nagyon fontosnak tartja beoltatni magát. „Oltási hajlandóság tekintetében ez egy jó kezdés a fiataloknál, sok tekintetben jobb, mint amit a felnőtteknél tapasztalunk. Örülünk, hogy eljutott az információ az ifjúsághoz” – fogalmazott.

A miniszterelnök azt is elmondta, az oltás jótékony hatásai megmutatkoznak a napi megbetegedések, az intenzív osztályon kezelt fertőzöttek és az elhalálozások folyamatosan csökkenő számában. Hozzátette, ha a vakcinára jogosult lakosság nagy arányban beoltatja magát, nem kell tartani egy esetleges negyedik hullámtól. 

Valeriu Gheorghiţă, az oltási kampány koordinátora rámutatott, a fiatalok átoltottságának növekedésével lehetővé válik a vírusterjedés megakadályozása. Jelezte, a legalább egy dózissal immunizált 12–19 évesek száma már meghaladta a 140 ezret. Az első dózissal való beoltottság már 50 százalékos védettséget biztosít, és a fertőzés továbbadásának veszélyét is 50 százalékkal csökkenti. Ez már csak azért is fontos, mert Romániában a veszélyeztetett kategória átoltottsága nem magas, mindössze 35 százalékos, a velük egy háztartásban élő fiatalok beoltottsága révén azonban az idősek is nagyobb biztonságban lehetnek – magyarázta Valeriu Gheorghiţă.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?







eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2021-06-23: Belföld - :

Ortodox egyház: nincs szükség szexuális nevelés tantárgyra

A Román Patriarchátus, akárcsak a többi romániai egyház, határozottan annak a híve, hogy az iskolai tantervet el kell határolni mindenféle ideológiától, többek közt a „genderideológiától” is – közölte tegnap a Román Ortodox Egyház szóvivője. Vasile Bănescu az iskolai szexuális nevelésről szóló tervezet kapcsán foglalt állást.
2021-06-23: Belföld - :

Hírsaláta

MENESZTENÉK TÁNCZOST. Petíciót indított az Agent Green Tánczos Barna leváltásáért, arra hivatkozva, hogy a környezetvédelmi miniszter „nem a természet érdekeit képviseli”. A Maszol szerint erről a zöld szervezet elnöke, Gabriel Păun beszélt az RFI-nek. Bejelentésének előzménye, hogy a környezetvédelmi minisztérium olyan törvénymódosításon dolgozik, amely lehetővé teszi a hatósági beavatkozást egy medve lakott területen való felbukkanásától számított 24 órán belül. A tervezet ismertetésekor Tánczos üzent a medvék védelmét zászlajukra tűző civil szervezeteknek, köztük az Agent Greenek is.