Hírsaláta

2021. június 23., szerda, Belföld

MENESZTENÉK TÁNCZOST. Petíciót indított az Agent Green Tánczos Barna leváltásáért, arra hivatkozva, hogy a környezetvédelmi miniszter „nem a természet érdekeit képviseli”. A Maszol szerint erről a zöld szervezet elnöke, Gabriel Păun beszélt az RFI-nek. Bejelentésének előzménye, hogy a környezetvédelmi minisztérium olyan törvénymódosításon dolgozik, amely lehetővé teszi a hatósági beavatkozást egy medve lakott területen való felbukkanásától számított 24 órán belül. A tervezet ismertetésekor Tánczos üzent a medvék védelmét zászlajukra tűző civil szervezeteknek, köztük az Agent Greenek is.

  • Fotó: prisum.ro
    Fotó: prisum.ro

Kijelentette: a jogszabály-módosításra azért van szükség, mert „az egyes felelőtlen zöldek által szétkürtölt mágikus megoldások” nem mindig alkalmasak az emberi élet védelmére. Erre reagált nyiltakozatában Gabriel Păun, azzal vádolva Tánczost, hogy a vadászok érdekeit képviseli medveügyben. Szerinte igenis működnek a miniszter által ironikusan „mágikus megoldásnak” nevezett modelljei az ember és a medve együttélésének. Emlékeztetett, a Kovászna és Hargita megyei hatóságok képviselői az Agent Green segítségével még a Yellowstone parkba is eljutottak. Az Egyesült Államokban a medve és az ember együttélési modelljeivel ismerkedtek, és azt ígérték, hogy hazatérésük után meghonosítják Székelyföldön az elsajátított módszereket. „Jelenleg a minisztérium megtagadja ezen intézkedések finanszírozását, a vadásztársaságokat segíti inkább trófeavadászatok megszervezésében. Ezért petíciót indítottunk a miniszter leváltására” – jelentette ki az Agent Green elnöke.

MEDVE A KONYHÁBAN, GARÁZSBAN. Tizennyolc alkalommal riasztották medvék miatt a Hargita megyei rendőröket és csendőröket szombattól keddig, leggyakrabban Tusnádfürdőről érkezett segélyhívás, ahol öt alkalommal ment be lakott területre a nagyvad. Szombat éjszaka egy nő jelezte a 112-es segélyhívón, hogy egy bocsos medve egy panzió konyhájába hatolt be, s hiába terelték vissza az erdőbe, hajnalban ismét visszatértek. A csendőröknek egy turistacsoportot is a szállásukra kellett kísérniük, miután keddre virradó éjszaka az utcán egy nagy termetű medvével kerültek szembe. Hétfőről keddre virradóan a település polgármesterének garázsát látogatta meg egy élelem után kutató medve, amely a biztonsági kamera felvételei szerint betörte az épület ajtaját, de azt megelőzően a falat is megbontotta. Butyka Zsolt szerint a garázsban található mélyhűtőt is megpróbálta kinyitni, de nem járt sikerrel, viszont a bent tárolt holmikból sokat összetört. (Hotnews)

TÁMOGATÁS KÓRHÁZAKNAK. 74 millió lejt utal ki idén az egészségügyi minisztérium a kórházaknak újszülött-inkubátorok beszerzésére, az erre vonatkozó rendeletet a napokban írta alá Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter. A tárca alárendeltségébe tartozó kórházaknak 21,2 millió lejt utalnak ki erre a célra, a helyi önkormányzatok fennhatósága alá tartozóknak pedig további közel 53 milliót. Az összegeket kizárólag inkubátorok vásárlására fordíthatják az egészségügyi intézmények. (Agerpres)  

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2021-06-23: Belföld - :

A védőoltás népszerűsítését szorgalmazza a tanügyminiszter

Felhívást intézett az oktatási miniszter a szülőkhöz és a tanárokhoz, hogy népszerűsítsék a védőoltás fontosságát a 12 és 17 év közötti tanulók körében is. Erre egy, a gyermekek oltásának fontosságáról szóló megbeszélésen került sor, amelyen Sorin Cîmpeanu mellett részt vett Florin Cîţu miniszterelnök, Valeriu Gheorghiţă, az országos oltási kampány koordinátora, valamint az UNICEF, a Tanulók Országos Tanácsa és a Szülői Egyesületek Országos Szövetségének képviselői is.
2021-06-23: Világfigyelő - :

Hungarikum lett az erdélyi vallásszabadság törvénye (Bővült a Magyar Értéktár)

Hungarikum lett a máriapócsi nemzeti kegyhely és búcsú, az 1568-as vallásszabadsági törvény, a karikás ostor, továbbá 11 új elemmel bővült a Magyar Értéktár – jelentette be a Hungarikum Bizottság tegnapi ülése utáni sajtótájékoztatón Budapesten az agrárminiszter.