Kultúrhét, felemás eredménnyel

2008. november 8., szombat, Máról holnapra
Váry O. Péter

A jó rendezvénnyel úgy van szervezője, hogy még véget sem ért, máris folytatását tervezi. De legalábbis folyamatosan mérlegel, hogy mit lehetne jobban s még annál is jobban, hol a hiátusok, azokat miként betölteni, mire az igény, annak még inkább alá nyúlni — fejtörés ez, kemény dió. Mert kétségtelen, az Őszi Közművelődési Napoknak folytatása kell hogy legyen, hosszú, nagyon hosszú távon kell jövőjét tervezgetni, állandó bővítéséről, színesítéséről gondoskodva. Hiszen szép lassan kinevelődik a minőségi kultúrát igénylő közönség, a mostani s az ezelőtti Őszi Közművelődési Napok is gyerekcentrikus rendezvénysorozatok voltak, ama felismerésből kiindulva, hogy ha a felnőttek már nem nagyon ,,idomíthatóak", hát legalább a gyerekeket egy igényesebb életformához szoktatni, a naponta s mindenünnen záporozó műanyagkultúra helyett egy másik lehetőséget kínálni, melyre aztán vagy lesz ,,vevő" a későbbiekben, vagy nem, de legalább esélye lehessen.

Az elmúló hét eseményeiről érkezett visszajelzések igazolják az elképzelés helyességét, a délelőtti programok rendkívül sikereseknek bizonyultak, Kézdiszentléleken kétszáznál is többen vettek részt a gyerektáncházon, Rétyen majd’ háromszázan a bábszínházi előadáson, a népmesevetítések szintúgy telt házasok — az már más kérdés, ha ugyanezeket a programokat délutánra időzítették volna a szervezők, számottevően kevesebb a látogatójuk. Bizonyítja ez a pedagógusok cselekvő hozzáállását, kik órájukat s szabad idejüket is feláldozzák, hogy tanítványaikat ilyféle nevelésben is részesíthessék. Aztán a mosoly a kipirult gyerekarcokon bőséges kárpótlás az elmaradt tananyagért. S érdekes: minél vidékebb, annál inkább így működik — ez meg azt sugallja, valamiképp, még ha sokkal költségesebb is, vissza kellene térni az eredeti elképzeléshez, miszerint minden eldugott, Isten háta mögötti településre el kell vinni a gyerekprogramot. A mostani, iskolabuszos községközponti beszállítás olykor macerásnak, nem a legjobban működőnek bizonyult, alternatív megoldásként elfogadható csupán.

És ott van a másik oldalon a mit nem kell. Mert idén felállítottuk az abszolút negatív rekordot is: Baróton a csütörtök délutáni filmvetítésre senki nem volt kíváncsi. Ehhez képest sikeresnek mondható például a szentegyházai Ködszurkáló Kisszínház sepsiszentgyörgyi Ödipusz-előadása kereken tucatnyi nézősereggel — s a példák még sorolhatóak lennének, de minek? A mai s holnapi rendezvényeken attól még nem lesz sem több, sem kevesebb résztvevő. Talán majd jövőben, talán majd tíz év múlva...

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 89
szavazógép
2008-11-08: Közélet - Váry O. Péter:

Költészetről, prózáról, miegymásról

Bodor Ádám, Vida Gábor, Bánki Éva és Szilágyi István
Rendhagyónak bizonyult az Őszi Közművelődési Napok részeként a Bod Péter Megyei Könyvtárban szervezett tegnapi irodalmi est: írók beszéltek költészetről és prózáról, városról és hegyekről, mű és alkotója viszonyáról — és nem olvastak fel. A szokványos közönségtalálkozótól elütő jelenségért Vida Gábor, a Látó szerkesztője a felelős, ki — a marosvásárhelyi könyvvásárról kísérvén a vendégeket — faggatta Bánki Évát, Bodor Ádámot és Szilágyi Istvánt.
2008-11-08: Közélet - x:

Mégsem sztrájkolnak az orvosok

Az egészségügyben dolgozókat tömörítő Sanitas szakszervezeti tömb vezetői tegnap úgy döntöttek, felfüggesztik tervezett tiltakozó megmozdulásaikat, és jövő héten megállapodást írnak alá Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszterrel. A tárca átlagosan tízszázalékos béremelést javasolt az orvosok számára jövő évtől. Marius Petcu, a Sanitas elnöke úgy véli: az egészségügyi miniszter által tett ajánlat a legtöbb, amit a jelenlegi kormány tehet.