Erdély egyik legkorszerűbb tábora Kommandón

2021. július 2., péntek, Riport

Erdély legkorszerűbb, legújabb tábora várja Kommandón a vakációzó diákokat, a pihenni vágyókat. A 2019 novemberétől jó környezetben, csendes helyen működő Kommandó Camp rövid idő alatt népszerűvé vált, a létesítmény működtetője a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola. Elsődleges céljuk, hogy háromszéki diákoknak, gyermekeknek, illetve a népiskola tanítványainak minőségi táborozási lehetőséget biztosítsanak, de a szálláshelyet családok, baráti társaságok is igénybe vehetik.

  • Nyár eleji táborozók Kommandón. A szerző felvételei
    Nyár eleji táborozók Kommandón. A szerző felvételei

Faházikóktól az új épületig

Az egykori kommandói pionírtábor sorsa azután fordult jobbra, miután a sport- és ifjúsági minisztérium tulajdonából a Kovászna megyei tanács fennhatósága alá került. Az egy évtizeddel ezelőtti tulajdonosváltás négy háromszéki diáktábort érintett: a bodzakrasznait, a kommandóit, a zabolait és az uzonkafürdőit, s várhatóan a megyeháza lesz a tulajdonosa a besenyői tábornak is.

A kommandói tábort a megyei tanács átadta az alárendeltségében lévő Művészeti és Népiskolának, azzal a feltétellel – emlékeztet rá Gáj Nándor, a népiskola igazgatója –, hogy újjáépíti azt. „Egy ilyen szálláshelynek sokkal jobb gazdája a helyi közösség, a megye, mint Bukarest” – vélekedik, felidézve, hogy korábban az egyik legjobb helyen levő kommandói tábor volt a legelhagyatottabb, lakhatatlan, kicsi, kétszemélyes házikókkal.

„Láttuk, hogy táborozásra van igény, de nincs megfelelő körülmény”, s mivel a megyei önkormányzattal közösen úgy vélték, szükség van olyan helyre, ahová a háromszéki diákok, osztályközösségek elmehetnek, 2017-ben elkezdték az építkezést. Az épületegyüttes Zakariás Attila építész tervei alapján készült el, 2019 őszén adták át, a munkálatokat teljes mértékben a megyei önkormányzat finanszírozta, összesen 1,4 millió euróba került.

A Kommandó Camp nevű diáktábor már 2019 novemberében megkezdte működését, a három épületből álló, két-három ágyas szobákkal ellátott korszerű központ hamar keresetté vált, ám 2020 márciusában a koronavírus-járvány miatt bezárták. Csalódottak voltak, mert nagyon sok „energiát és lelket” fektettek abba, hogy már az első évük jól kezdődjön.

 

Megszólítják a helybélieket

Miért működtet diáktáborokat a népiskola? Gáj Nándor körvonalazza a választ: a Művészeti és Népiskola eredetileg délutáni művészeti oktatással foglalkozott a megyében, ám valójában az egy „határintézmény”, szerteágazó tevékenységei révén a „nonformális” oktatást is képviseli. Úgy látták, képzéseiket bővíthetik, sőt, táborokat is szervezhetnek, hiszen a résztvevők ott másként, több élménnyel telítődve tanulhatnak, s vallják, az iskolán kívüli oktatás is meghatározó egy gyermek számára. Intézményükben a kulturális oktatás nem zárul le, amikor véget ér a tanév, nyári táborokat is szerveznek (Kommandón például balettre járó, néptánccal, népzenével foglalkozó tanítványaik számára), a háromszéki diáktáborok ezért kerültek a népiskola gondnokságába. De a kommandói tábor – melyet iskolákban, tanfelügyelőségen egyaránt népszerűsítenek – tematikus rendezvényeket is befogad, sportnapokat szerveztek, hegyimentők, tűzoltók tartottak bemutatókat.

Kommandón a szállást és az étkezést önköltségi áron biztosítják a háromszéki diákoknak, mert céljuk, hogy a tábor önfenntartó legyen és közösségi élményt nyújtson. A Kommandó Camp épületében egyidejűleg több csoport is elfér, rendezvénysátorral is rendelkeznek, az 50 fekvőhelyet pótágyakkal legtöbb 65-re tudják növelni. Az érdeklődők minden információt megtalálnak honlapjukon (kommandocamp.ro), illetve Facebook-oldalukon.

„A kommandói az összes erdélyi tábor közül a legújabb és a legszínvonalasabb, úgy látjuk, nagyon sikeres, ezen a nyáron egyetlen szabad hetünk maradt, de azt javítási munkálatokra kell fordítanunk” – jegyzi meg Gáj Nándor. A karanténos esztendő után akkora az érdeklődés mind a pedagógusok, mind a fiatalok és gyermekek részéről, hogy ha még lenne két hasonló táboruk, szerinte azok is tele lennének.

A tábor fenntartói számára az is fontos, hogy a kommandói közösséget is bevonják, nekik is „nyissanak kaput, behozzák szolgáltatásaikat”. Három helybélinek biztosítanak állandó munkahelyet: az önkéntes hegyimentő Baricz Előd egyben túravezetőjük is, a gombászókat Nagy Róbert kíséri, s hogy a táborozók semmiben se szenvedjenek hiányt, arról Deák Erika gondoskodik. Ám a létesítmény további szolgáltatókat is érint, az étkeztetést a Katinka vendéglő biztosítja, s úgy vélik, a tábor révén egyelőre 10–15 kommandói egészítheti ki jövedelmét, ám a település idegenforgalmában további fejlődési lehetőséget látnak.

 

 

Változatos programkínálat

Molnár Attila 2017 óta irányítja a népiskolához tartozó diáktáborokat, Kommandóra egy héten háromszor is felmegy, ha pedig a helyzet úgy kívánja, ott is alszik.

Minden felmerülő problémát meg kell oldania, tekintettel kell lennie a vendégek kérésére, figyelnie arra, hogy egy-egy csoportból hányan kérnek vegetariánus étrendet, van-e valakinek valamiféle különleges igénye.

A több ideig tartózkodóknak programot is kell biztosítaniuk, akár gyermekek, akár felnőttek. Adott a Kommandó Camp sportpályája, szaunája vagy forró vizes dézsája, de gyalogtúra, gombászás, erdei gyümölcsök szedése, terepjárós autós kirándulás, esztenalátogatás, lovas szekerezés is választható, télen pedig vonzó a hószánozás, a sízés. Helyi szolgáltatókkal oldják meg a terepjárós kirándulást, a Lakóca 1777 méter magas csúcsára legtöbb tizenöt jelentkező szállítható fel, mások ATV-nek nevezett terepjárműveket bérelhetnek. A gyaloglást kedvelők túrázhatnak a Ménesbércre vagy a Lakócára, utóbbi a tábortól akár négy óra alatt is elérhető, ám egyelőre úgy látják, többen autóznának, mint gyalogolnának.

„Nekünk az a jó, amikor egyszerre két osztály jön, mert akkor nem maradnak üres szobák, üres ágyak” – hangsúlyozza Molnár Attila, hozzáfűzve, mindig azt tartja szem előtt, hogy az épületben meleg és tisztaság legyen, illetve finom, hagyományos ételekkel szolgálják ki a vendégeket. Nem újdonság, hogy Kommandón hosszú a fűtési szezon, legutóbb is tíz hónapot fűtöttek, szeptember elején kezdték el, s június közepén még be kellett gyújtaniuk.

A kommandói tábor működtetése óriási kihívást, olyan munkát jelent Molnár Attila számára, amelyhez nem elegendő a napi nyolc óra, állandó készenlét szükséges. Összegzésképp Gáj Nándor azt jegyzi meg, mindenkit köszönet és hála illet, aki azért dolgozott, illetve azért dolgozik, hogy megvalósulhasson mindaz, amit megálmodtak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 959
szavazógép
2021-07-02: Irodalom - :

Versek (Kiscimbora)

Tamkó Sirató Károly: Dal a tóról
Ez a tó, ha enyim lenne
mindennap fürödnék benne.
2021-07-02: Riport - Mózes László:

Visszatérés (Egy fotóriporter naplójegyzetei)

Tíz évvel ezelőtt járt utoljára Kommandón. Ábel, a székelyföldi fotóriporter tudja, ez bizony már meghatározó idő, a kihagyás alig pótolható. Évtizedek óta vonzódik e hegyvidéki, magasság és mélység között hullámzó településhez, ismer is néhányat az ott élők közül, velük sem találkozott már rég.