Évadértékelő az OsonónálA leállások ellenére is pozitív a mérleg

2021. július 7., szerda, Közélet

Az 2020/21-es évadban a járvány miatt a társulat tevékenysége hat hónapra és két országra, magyarországi és romániai projektekre korlátozódott. Az időszakos leállások ellenére az önfenntartó társulatként működő sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely ebben az évadban 141 kulturális-oktatási-szociális eseményt hozott létre 2630 résztvevő számára. A tevékenység nagy része a képzések körül zajlott, a társulat 113 műhelyfoglalkozáson és három drámatáborban adott teret a fiatalok és felnőttek képzésének. Mindezek mellett csupán tíz előadást tudtak megtartani, amelyek után minden esetben interaktív közönségtalálkozóra került sor.

A Fazakas Misi által rendezett és tíz éve bemutatott, Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista előadás tavaly októberben egy romániai turnén vett részt, amely során hátrányos helyzetű fiatalok láthatták az előadást, többek között olyan településeken is, ahol még nem vagy több évtizede nem járt színházi társulat. A fiatalok történeteit feldolgozó produkcióra idén ősszel egy szombathelyi előadás-sorozat, egy romániai turné és a budapesti 600. ünnepi előadás vár.

Ebben az évadban is folytatódott a jó együttműködés a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával. Immár nyolc éve szervezik meg a csoportvezetői és pedagógusképzést, amely a társulat két tagja, Fazakas Misi és Mucha Oszkár, valamint Prezsmer Boglárka színházpedagógus vezetésével egy többállomásos, pedagógusok és színjátszó csoportok vezetői számára szervezett műhelyfoglalkozás-sorozatra épül.

Folytatódott a két évtizedre visszatekintő sikeres együttműködés a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceummal is, amelynek drámatagozatos diákjai több oktatási projektben és szakmai gyakorlaton vettek részt annak köszönhetően, hogy a színházműhely Regisztrált Tehetségpont és Európai Tehetségpont minősítéssel rendelkezik.

Az elmúlt évadban gyümölcsöző volt az együttműködés a budapesti Magyarság Házával is, amelynek megbízásából több rendhagyó órára került sor számos magyarországi település iskoláiban, viszont a járványhelyzet miatt el kellett halasztani a közös szervezésű Kárpát-medencei Diákszínjátszó Fesztivált, melynek második kiadását így 2022-re tervezik.

Egy másik kiemelkedő együttműködést a Gyulafehérvári Caritasszal jegyeztek: az Iránytű a munka világába elnevezésű négyéves program a korai iskolaelhagyás csökkentését, a munkanélküli fiatalok munkapiaci elhelyezkedését és a külföldre való elvándorlás visszaszorítását célozza meg Maros és Hargita megye településein. A projekt során Fazakas Misi és Mucha Oszkár csapatépítő műhelyfoglalkozásokat tartott székelyudvarhelyi, gyergyószentmiklósi és marosvásárhelyi iskolák diákjai számára.

Az elmúlt időszak két új, hosszú távú partnerséget és együttműködést is hozott a társulat számára: a szombathelyi Weöres Sándor Színházzal különböző ifjúsági projektekre és pedagógusképzésre készülnek a jövő évadban, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet pedig hétvégi pedagógus- és csoportvezetői képzések és táborok megtartására kérte fel az Osonót.

A társulat munkája nyáron sem szünetel: június 21–25. között tartották a szombathelyi drámatábort, július 12–16. között tartják az interetnikai drámatábort román és magyar fiatalok számára, ezzel párhuzamosan pedig egy kimondottan színházi tábort, aztán a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai számára szervezett drámatábor következik. Augusztus 13–18. között Budapest ad helyszínt az Osonó drámatábornak, végül pedig augusztus 24–28. között tartják pedagógusok számára a színjátékos drámatábort.

A jövő évad tervei között szerepel egy osztálytermi és színházi előadás elkészítése. Mucha Oszkár fogja megszólaltatni József Attila szövegeit a Nem vagyok, csak mások látnak című előadásban, melynek rendezője Fazakas Misi lesz. Mindezek mellett a már elnyert pályázati támogatások azt mutatják, hogy több nemzetközi és budapesti projekt vár az Osonó Színházműhelyre, mely a továbbiakban is három kulcsszóra építi tevékenységét: színház, oktatás és szociális projektek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2088
szavazógép
2021-07-07: Magazin - :

Megnyíltak a Rákóczi-táborok

A Rákóczi Szövetség táborai évente változó, de mindig a magyar identitást erősítő tematikával zajlanak – mondta Potápi Árpád János, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Baján, ahol közölték: megnyitották kapuikat a Rákóczi Szövetség táborai.
2021-07-07: Közélet - Iochom István:

A pozsonyi csatára emlékeztek (Gyepár-tető)

A Kézdiszéki Ifjúsági Szervezet (KISZ) lemhényi civilekkel együttműködve, Miklós Barna erdész irányításával és a Communitas Alapítvány támogatásával rendezvénysorozatot szervezett a 907. évi pozsonyi csata emlékére július 4-én, vasárnap a Lemhény fölötti Gyepár-tetőn.