A miniszter vádol, az RMDSZ elnöke hárít

2021. július 8., csütörtök, Belföld

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint nincs patthelyzet a koalíción belül az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményekkel foglalkozó speciális ügyészi osztály (SIIJ) felszámolásának kérdésében, és közölte, várja a szenátus rendkívüli ülésszakra való összehívását.

  • Kelemen Hunor. Fotó: Digi24
    Kelemen Hunor. Fotó: Digi24

„Egy olyan módosításról beszélek, amely azt mondja, hogy a bírákkal kapcsolatos vizsgálatokat egy, már meglévő részleg fogja végezni, tehát semmit nem számolnak fel és semmit nem hoznak létre. Van egy, már létező részleg a legfőbb ügyészségen belül, a büntetőügyi nyomozói és kriminalisztikai részleg. A mi javaslatunk az, hogy ne ismételjük meg a múlt hibáit, ne kövessünk el újabb hibát, ne hozzunk létre másik részleget, az elöljárókat ez a részleg fogja vizsgálni” – mondta az RMDSZ elnöke, hozzátéve, hogy a módosításról a jogi bizottságnak is véleményt kell megfogalmaznia. Ha átmegy a jogi bizottságon, a szenátus plénumának kell szavaznia róla. Ha nem megy át, akkor az RMDSZ a kormány variánsát fogja támogatni – tette hozzá. Nyomatékosította, a koalícióban nincs semmiféle törés. „A SIIJ felszámolását támogatjuk, és azt kértük, hogy mielőbb hívják össze a szenátust. (...) Nekem nincs semmiféle nézeteltérésem se az igazságügyi miniszterrel, se mással, én azt akarom, hogy jövő héten számoljuk fel a speciális ügyészi részleget” – fogalmazott az RMDSZ vezetője.

Kelemen ezzel arra reagált, hogy Stelian Ion igazságügyi miniszter kijelentette a koalíció tegnapi megbeszélését követően, hogy a koalíció nagyon jól működik, kivéve az igazságügy területén, és az RMDSZ nem tartja tiszteletben a kormányprogramot. „Az NLP-nek és az MRSZ–PLUS-nak ugyanaz a véleménye azzal kapcsolatban, hogy jövő héten rendkívüli ülésszakot kellene összehívnunk a SIIJ felszámolására és a hatáskörök átalakítására, ahogy azt a Velencei Bizottság is kéri, és ahogy azt a kormány terve is előírja. Az RMDSZ-nek azonban más a véleménye. Teljességgel elfogadhatatlannak tartom, hogy az RMDSZ nem tartja tiszteletben a kormányprogramot, és valahogy be akarja csapni a választókat, olyan értelemben, hogy úgy teszünk, mintha felszámolnánk a SIIJ-t, de valójában újra létrehozzuk azt a legfőbb ügyészség keretében” – mondta Stelian Ion.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 958
szavazógép
2021-07-08: Belföld - :

Ismét gyorsul a járvány terjedési üteme (Koronavírus)

Nem lassul már a koronavírus-fertőzések terjedése, a napi esetszám ötven körül stabilizálódott, tegnap pedig növekedni kezdett az újonnan diagnosztizált fertőzések kéthetes mozgóátlaga. A stratégiai kommunikációs törzs (SKT) tegnapi jelentése szerint az utolsó 24 órában hatvannal emelkedett a beazonosított fertőzések száma: ez 20 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A napi fertőzésszám kedden is magasabb volt az átlagnál, ami azt jelzi, hogy véget ért a járvány lassulása, a vírus terjedési üteme – egyelőre alacsony szinten – stabilizálódott.
2021-07-08: Belföld - :

Románia az első

Az Európai Bizottság (EB) az idén a tagállamok közül Romániában számít a legnagyobb, 7,4 százalékos gazdasági növekedésre, amely jóval nagyobb a korábbi prognózisban előrevetített 5,1 százalékos GDP-bővülésnél – derült ki az EB tegnap közzétett nyári időközi gazdasági előrejelzéséből.