Románia az első

2021. július 8., csütörtök, Belföld

Az Európai Bizottság (EB) az idén a tagállamok közül Romániában számít a legnagyobb, 7,4 százalékos gazdasági növekedésre, amely jóval nagyobb a korábbi prognózisban előrevetített 5,1 százalékos GDP-bővülésnél – derült ki az EB tegnap közzétett nyári időközi gazdasági előrejelzéséből.

Az uniós végrehajtó szerv arra számít, hogy a román gazdaság 2022-ben 4,9 százalékkal fog növekedni, ami megegyezik a tavaszi prognózisban előrevetített értékkel. Az EB szerint az idei GDP-re vonatkozó prognózist azért javították, mert az első negyedéves 2,8 százalékos növekedés várakozáson felüli volt. Megállapították, hogy a lakosságnak és a vállalatoknak a gazdaságba vetett bizalma továbbra is magas, jelentős növekedésre számítanak a beföldi fogyasztás, a köz- és magánberuházások esetében egyaránt. A kormány az idén 5 százalékos gazdasági növekedésre számít 7,16 százalékos államháztartási hiánycél mellett.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 953
szavazógép
2021-07-08: Belföld - :

A miniszter vádol, az RMDSZ elnöke hárít

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint nincs patthelyzet a koalíción belül az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményekkel foglalkozó speciális ügyészi osztály (SIIJ) felszámolásának kérdésében, és közölte, várja a szenátus rendkívüli ülésszakra való összehívását.
2021-07-08: Belföld - :

Nem változott az alapkamat

A Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa tegnapi monetáris politikai ülésén változatlanul 1,25 százalékon tartotta az alapkamatot, amely így továbbra is a történelmi mélypontnak számító szinten marad.