ÉrettségiMegérte fellebbezni

2021. július 9., péntek, Közélet

A megóvott dolgozatok újrajavítása után javult a megyei érettségi átlag, a megyei tanfelügyelőség által pénteken közzétett végleges eredmények szerint a háromszéki érettségizők 65,16 százaléka vizsgázott sikeresen.

  • Jól szerepeltek a mikesed diákok az érettségin. Fotó: Albert Levente
    Jól szerepeltek a mikesed diákok az érettségin. Fotó: Albert Levente

Míg az előzetes eredmények szerint összesen 682 érettségiző (61,72 százalék) érte el minden tárgyból az ötöst és összesítésben a hatos általánost, fellebbezések után még harmincnyolcan lépték át ezt a küszöböt, közülük harmincnégyen magyar nyelven fejezték be a középiskolát. A szerencsésekből harmincketten idei végzősök, hatan korábbi esztendőkből valók. Az elméleti osztályok tanulói közül tizenheten javítottak átmenőre, a szakközépiskolákban tízen, a vokacionális vonalon tizenegyen. A vizsgatárgyak vonatkozásában román nyelv és irodalomból jegyezték a legtöbb sikeres óvást, ami azt jelentette, hogy ötösre vagy ötös fölé emelték a jegyet, ez negyvenegy vizsgázót érintett, de nem minden esetben volt elegendő a hatos átlaghoz.

Az iskolák eredményességét is közölte pénteken a megyei tanfelügyelőség, eszerint a bodzafordulói Mircea Eliade Elméleti Líceum vezeti a listát, ahol a hetvenöt érettségizőből hetvenháromnak (98,67 százalék) sikerült a vizsgája, második a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium (96,67 százalék), szinte ugyanolyan eredménnyel zárt a Mikes Kelemen Elméleti Líceum (96,25 százalék), előbbiben kilencvenből hárman, utóbbi iskolában nyolcvanból szintén hárman nem érték el a hatos átlagot. Az egyetlen tízes médiát a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul Főgimnáziumban jegyezték, ezt egyik dolgozata újrajavítása után érte el az érintett diák.

Viszonylag jól szerepelt a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum (79,75 százalék), a kézdivásárhelyi Református Kollégium (78,13 százalék), a Nagy Mózes Elméleti Líceumban ellenben 109-ből harmincan (27, 5 százalék) elhasaltak, a többi iskola – beleértve a sepsiszentgyörgyi Református Kollégiumot (62,26 százalék) és a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképzőt (61,29 százalék) is – ennél jóval gyengébben szerepelt, az említetteken kívül mindenütt még a vizsgázók fele sem érettségizett sikeresen. A leggyengébb eredményt (8,16 százalék) a kézdivásárhelyi Apor Péter Szakközépiskolában jegyezték, itt a huszonnyolc vizsgázóból huszonnégyen buktak.

A tanfelügyelőség részletes elemzéséből kiderül, a szaklíceumok, a megye egyetlen művészeti középiskolája, pedagógiai és teológiai osztályok diákjai rontják a megyei statisztikát, hisz míg az elméleti tagozaton 81,23 százalékban érettségiztek sikeresen a fiatalok, a műszaki vonalon ez az arány 27,27 százalék, a vokacionális osztályokban 57,06 százalék.

A sikertelenül vizsgázók idén még egyszer próbálkozhatnak, a pótérettségire július 19-26. között lehet iratkozni, az írásbeli vizsgák augusztus 16-án kezdődnek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 958
szavazógép
2021-07-09: Belföld - :

Hírsaláta

DĂNCILĂ JÓ HELYEN VAN. Néhány hónapja egy ország hördült fel meglepetten, amikor kiderült: Viorica Dăncilă korábbi szociáldemokrata miniszterelnök, aki végig csetlette-botlotta a mandátumát, és legendássá vált, mennyire leküzdhetetlen kihívást jelent számára a saját anyanyelve használata, stratégiai tanácsadói állást kapott a Román Nemzeti Bankban.
2021-07-10: Közélet - :

Gyorshajtókra vadásztak

Átfogó közúti ellenőrzést szerveztek csütörtökön együttműködésben a háromszéki és Brassó megyei rendőrök a 11-es számú országúton, ahol délutántól estig több egységük ellenőrizte a sebességhatárok betartását.