Hírsaláta

2021. július 9., péntek, Belföld

DĂNCILĂ JÓ HELYEN VAN. Néhány hónapja egy ország hördült fel meglepetten, amikor kiderült: Viorica Dăncilă korábbi szociáldemokrata miniszterelnök, aki végig csetlette-botlotta a mandátumát, és legendássá vált, mennyire leküzdhetetlen kihívást jelent számára a saját anyanyelve használata, stratégiai tanácsadói állást kapott a Román Nemzeti Bankban.

  • Viorica Dăncilă
    Viorica Dăncilă

Azóta is milliók találgatják, vajon milyen feladat lehet az a nemzeti bankban, amelynek az elvégzésére csakis és egyedül ő lehet alkalmas. Nos, a lepel most lehullt, Mugur Isărescu, a jegybank elnöke elárulta, miért született meg az a döntés, hogy az exkormányfőt alkalmazza: Dăncilă nem egy banki szakértő elől happolta el a helyet, hanem egy új terület az övé, éspedig a zöldgazdaság, amely terén még nincsenek egyetemet végzett szakértők, így kollégáival együtt rá hárult a nemes feladat, hogy a tárgykört az eurózónához való csatlakozás szemszögéből vizsgálva összeállítson egy tanulmányt, amelyet várhatóan ősszel tárnak a nyilvánosság elé. Egyébként is – így a jegybankelnök – Dăncilă szorgalmasan dolgozik az irodájában, és nagyon fegyelmezett. Most már mindenki megnyugodhat. (Főtér)

ÚJABB VASÚTI MALŐR. A Tövis és Kolozsvár távon közlekedő személyszállító vonat egyik kocsija kisiklott tegnap, a Román Vasúttársaság utasszállító részlegének közleménye szerint „zavar keletkezett” az R 3081-es vonat közlekedésében, de az utasok biztonságban vannak. A clubferoviar.ro szerint a vagon forgóvázának egy alkatrésze tört el, az azonban nem világos, hogy ez oka vagy következménye volt a kisiklásnak. (Maszol)

POTYAUTAS AZ ALVÁZON. Teherautók alvázán utazó, Romániába illegálisan bejutni próbáló migránsokat fedeztek fel a határrendészek a Vidin-Calafat bolgár–román közúti határátkelőnél kedd hajnalban. Az első két migráns egy-egy török kamion alól került elő, a 32 éves török és 11 éves szíriai határsértő azt állította, hogy a határátkelőtől több mint kétszáz kilométerre lévő egyik szófiai parkolóban bújt el a teherautó alvázán a gépkocsivezető tudta nélkül. Amikor a határrendészek a környéket is átvizsgálták, egy közeli csatornában másik két – egy 18, illetve egy 28 éves – szíriai migránst találtak, akik állításuk szerint ugyanazt a veszélyes módszert alkalmazva jutottak át az országhatáron. A két ország közti toloncegyezmény alapján a gyanúsítottakat átadták a bolgár hatóságoknak, hogy lefolytassák ellenük a bűnvádi eljárást. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 953
szavazógép
2021-07-09: Belföld - :

Jobban teljesített a gazdaság

Enyhén felfelé módosította az országos statisztikai intézet a hazai gazdaságnak az első negyedévre vonatkozó növekedését, így az előző negyedévhez mérten 2,9 százalékos GDP-bővülést jegyeztek a korábban közölt 2,8 százalék helyett.
2021-07-09: Közélet - Fekete Réka:

Megérte fellebbezni (Érettségi)

A megóvott dolgozatok újrajavítása után javult a megyei érettségi átlag, a megyei tanfelügyelőség által pénteken közzétett végleges eredmények szerint a háromszéki érettségizők 65,16 százaléka vizsgázott sikeresen.