Belépés csak oltottaknak

2021. július 12., hétfő, Világfigyelő

Málta július 14-től csak azokat a turistákat engedi be, akik teljesen immunizáltak a koronavírussal szemben – jelentette be Chris Fearne egészségügyi miniszter pénteken. „Mi leszünk az első uniós állam, amely így tesz, de meg kell védenünk a társadalmunkat” – közölte Fearne sajtótájékoztatóján.

Az egészségügyi tárcavezető annak nyomán nyilatkozott, hogy múlt hétfő óta megkétszereződött az azonosított új fertőzöttek száma a szigetország területén. Eddig a turisták akkor utazhattak be, ha teljesen beoltották őket vagy negatív PCR-tesztet tudtak felmutatni. A kivételt brit turisták képezték, akik esetében a koronavírus jóval fertőzőbb delta variánsa miatt megkövetelték a teljes beoltottságot. A negatív PCR-teszt mostantól senkinek nem elegendő.

Fearne arról számolt be, hogy az esetszám megugrása olyan turistákhoz köthető, akik nem voltak immunizálva, de negatív teszteredmény birtokában felszállhattak a repülőgépre. A legtöbben közülük fiatalok, akik angol tannyelvű iskolákban diákok. Ezeket az oktatási intézményeket szerdától bezárják. A miniszter ugyanakkor kifejtette, hogy egyedül az Európai Unió és Nagy-Britannia által kiállított oltási igazolványokat fogadnak el.

A máltai felnőtt lakosság 79 százalékát immunizálták eddig, a kormány célkitűzése, hogy 85 százalékra emeljék ezt a szintet. Az alig félmillió lakosú Máltán a járvány kitörése óta 30 851 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 420-an hunytak el a kórban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 956
szavazógép
2021-07-12: Világfigyelő - :

Magyarország a második, Románia az utolsók között

Rendkívül sikeres a magyar járványügyi védekezés, egy kivételével valamennyi uniós tagállamot megelőzzük a védettségi rangsorban – adta hírül a budapesti kormány a Facebookon. Magyarországon a lakosság 52,67 százaléka már a második adag vakcinát is megkapta. A budapesti kormány közösségi oldalán közölt táblázatból az is kiderül, Románia az oltási rangsor végén áll, az Európai Unión belül mindössze Bulgáriában és Finnországban alacsonyabb a mindkét adag vakcinával beoltottak aránya.
2021-07-12: Belföld - :

Ismét az RMDSZ-t támadja a miniszter

Miután múlt héten Stelian Ion igazságügyi miniszter azzal vádolta az RMDSZ-t, hogy nem tartja tiszteletben a kormányprogramot, amennyiben az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményekkel foglalkozó speciális ügyészi osztály (SIIJ) felszámolásáról a koalíciós partnerekétől eltérő véleményt fogalmazott meg, a miniszter most újabb támadást intézett az RMDSZ ellen: vasárnap a Prima TV műsorában azt állította, a SIIJ-t azért nem lehetett mindeddig felszámolni, mert az RMDSZ az ügyészség létrehozásának idején a másik oldalon állt.