Ismét az RMDSZ-t támadja a miniszter

2021. július 12., hétfő, Belföld

Miután múlt héten Stelian Ion igazságügyi miniszter azzal vádolta az RMDSZ-t, hogy nem tartja tiszteletben a kormányprogramot, amennyiben az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményekkel foglalkozó speciális ügyészi osztály (SIIJ) felszámolásáról a koalíciós partnerekétől eltérő véleményt fogalmazott meg, a miniszter most újabb támadást intézett az RMDSZ ellen: vasárnap a Prima TV műsorában azt állította, a SIIJ-t azért nem lehetett mindeddig felszámolni, mert az RMDSZ az ügyészség létrehozásának idején a másik oldalon állt.

  • Stelian Ion. Fotó: stiripescurt.ro
    Stelian Ion. Fotó: stiripescurt.ro

„Ne kerülgessük a témát: azért nem számoltuk fel a SIIJ-t, mert egy része azoknak, akik most a koalícióban vannak, vagyis az RMDSZ, a létrehozás pillanatában a másik oldalon állt, a Szociáldemokrata Párt oldalán. Megszavazta a SIIJ létrehozását is, megszavazta a Iordache-féle igazságügyi törvényeket is, megszavazta a büntetőjogi és a büntetőeljárási törvénykönyvet is” – mondta a miniszter.

A műsorvezető megkérdezte tőle, mivel magyarázza, hogy az RMDSZ időközben meggondolta magát a SIIJ felszámolásával kapcsolatban. „Taktika volt, mással nem tudom magyarázni. Most az RMDSZ azt mondja, felszámoljuk a SIIJ-t, egyetértünk ezzel, de azt akarjuk, hogy egyetlen ügyiratcsomó se kerüljön a korrupcióellenes ügyészséghez (DNA), mert mi nem bízunk a DNA-ban, kerüljön a legfőbb ügyészséghez, amint az régebben is volt, tehát a mostani SIIJ átalakul egy már létező ügyészségi osztállyá. Vagyis kicseréljük a rendszámtábláját, kicseréljük az elnevezését, de a mechanizmus ugyanaz marad. A mechanizmus lényege, hogy egyetlen, központosított, és ezért teljesen hatástalan speciális részleg működik, alosztályok és területi kirendeltségek nélkül, amely abszolút minden bíró és ügyész által elkövetett bűncselekménnyel foglalkozik, kategóriától függetlenül. Ez anomáliát jelent, mert nem tartja tiszteletben az ügyészek szakosodásának elvét. Szakosodott ügyészségeink vannak” – tette hozzá Stelian Ion.

A miniszter szerint akár fel is bomolhat a koalíció, ha nem is az RMDSZ-nek a SIIJ-vel kapcsolatos álláspontja miatt, hanem az igazságügy terén vállalt kötelezettségek be nem tartása miatt. Kifejtette, ha a SIIJ felszámolására nem kerül sor, az Együttműködési és Megfigyelés Mechanizmus (MCV) feloldása sem kövektezik be, holott ez a feltétele Románia schengeni csatlakozásának. „Aki így áll hozzá az ügyhöz, és folyamatosan támadja a DNA-t, az – nem habozok kijelenteni – Románia érdekeivel ellentétesen cselekszik”, mondta a miniszter, aki elfogadhatatlannak nevezte, hogy az RMDSZ nem bízik a korrupcióellenes ügyészségben. Hozzátette, az RMDSZ azzal érvel, hogy el akarja kerülni a DNA visszaéléseit, amire korábban voltak példák. Az RMDSZ az igazságügyi felügyelet egy jelentésével támasztja ezt alá, amely a DNA súlyos visszaéléseire világított rá. Az igazságügyi felügyelet jelentése azonban még nem jogerős, jelenleg is bírósági felülvizsgálat tárgyát képezi – magyarázta a miniszter.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 956
szavazógép
2021-07-12: Világfigyelő - :

Belépés csak oltottaknak

Málta július 14-től csak azokat a turistákat engedi be, akik teljesen immunizáltak a koronavírussal szemben – jelentette be Chris Fearne egészségügyi miniszter pénteken. „Mi leszünk az első uniós állam, amely így tesz, de meg kell védenünk a társadalmunkat” – közölte Fearne sajtótájékoztatóján.
2021-07-12: Belföld - :

Hogyan szavaztak Románia EP-képviselői?

Az Európai Parlament (EP) múlt csütörtökön elfogadott álláspontjában nagy szavazattöbbséggel elítélte Magyarországot a nemrég elfogadott, sok vitát kiváltó pedofiltörvény miatt. Az Adevărul román hírportál közlése szerint Románia 33 EP-képviselőjéből kilencen az állásfoglalás elfogadása mellett szavaztak.