Vitát szít az ügyészi részleg felszámolása

2021. július 13., kedd, Belföld

A parlamentben kell megoldást találni az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészi részleg felszámolása kapcsán kialakult problémára – jelentette ki tegnap Florin Cîţu. A miniszterelnököt arról kérdezték, a koalíció felbomlásához vezethet-e az, hogy az RMDSZ nem hajlandó elfogadni jelenlegi formájában a testület megszüntetéséről szóló tervezetet.

  • Fotó: alephnews.ro
    Fotó: alephnews.ro

A miniszterelnök leszögezte, a kormány elfogadott egy tervezetet az ügyészi részleg felszámolásáról, az igazságügyi minisztériumnak támogatnia kell a parlamentet ennek jóváhagyásában, a koalíciónak pedig meg kell találnia a módját annak, hogy túltegye magát ezen a helyzeten. Ezeket a dolgokat most meg kell beszélni, majd a parlamentben kell megtalálni a megoldást” – nyomatékosította. Nem sokkal korábban Dan Barna miniszterelnök-helyettes, az MRSZ-PLUS társelnöke leszögezte, amíg nem sikerül közös nevezőre jutni a koalícióban a testület felszámolásáról szóló tervezet kapcsán, a rendkívüli parlamenti ülésszak összehívása korai lenne és eredménytelen. Barna ismét ama véleményének adott hangot, hogy az RMDSZ által benyújtott módosító javaslat elfogadása esetén az ügyészi részleg nem szűnne meg, hanem „más névvel és más címkével” tovább működne, a főügyészség alárendeltségében. Ez a bejelentett reformfolyamat megcsúfolása lenne – vélekedett.

Ezt megelőzően Stelian Ion igazságügyi miniszter vasárnap úgy nyilatkozott a Prima TV műsorában, hogy a speciális ügyészséget azért nem lehetett mindeddig felszámolni, mert a koalíció egy része, vagyis az RMDSZ az ügyészség létrehozásának idején a Szociáldemokrata Párt pártján állt.

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője tegnap úgy nyilatkozott, hogy Stelian Ion igazságügyi miniszter hozzáállása „teljesen elfogadhatatlan”, Dan Barna miniszterelnök-helyettes pedig „rémképeket lát”. Csoma megerősítette, hogy az RMDSZ törvényhozói által a szenátushoz benyújtott módosító javaslat nem zárja ki az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztály felszámolását. Leszögezte, az RMDSZ a korrupció elleni harc folytatását óhajtja, de törvényes keretek között. A képviselő szerint hamis az az elképzelés, hogy a romániai igazságszolgáltatás „nagy reformja” attól függene, hogy a korrupcióellenes ügyészségnek visszaadják-e a bírák és ügyészek büntetőjogi kivizsgálására vonatkozó hatásköröket. Csoma Botond hozzátette, nem vonja kétségbe, hogy a bírák között is előfordulhatnak korrupciós esetek, de köztudomású, hogy a nagy korrupciós esetek nem a bírák körében, hanem a társadalom „más területén” történnek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 839
szavazógép
2021-07-13: Gazdakör - Incze Péter:

Pályázati kiírások július 15. után

A napokban Adrian Oros agrárminiszter a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség és a vidékfejlesztési programot felügyelő hatóság vezetőségével tárgyalt a pályázati tájékoztatók utolsó részleteiről, kisebb változtatásokról, valamint a pályázati kiírások ütemtervéről. Az eddig megjelentetett ideiglenes pályázati tájékoztatók többségénél már lejárt a közvita határideje, a beérkező javaslatokat kielemezték. A miniszter szerint az első kiírások július 15-e után lesznek, augusztus végéig, szeptember elejéig minden, az átmeneti időszakban bejelentett intézkedésnél megtörténik a kiírás. Az ígéret szerint rövidesen megjelentetik a pályázati kiírások ütemtervét és a végleges pályázati tájékoztatókat is.
2021-07-13: Belföld - :

Hat hónapig tekintik védettnek a betegségen átesetteket (Koronavírus)

Egy hétfőn hatályba lépett kormányhatározat szerint ezentúl három hónap helyett hat hónapig minősülnek védettnek Romániában azok, akik kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből, az oltási kampány koordinátora szerint pedig a betegségen átesettek magas száma miatt a közösségi immunitás is jóval meghaladja a harminc százalék alatti átoltottsági arányt.