Pályázati kiírások július 15. után

2021. július 13., kedd, Gazdakör

A napokban Adrian Oros agrárminiszter a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség és a vidékfejlesztési programot felügyelő hatóság vezetőségével tárgyalt a pályázati tájékoztatók utolsó részleteiről, kisebb változtatásokról, valamint a pályázati kiírások ütemtervéről. Az eddig megjelentetett ideiglenes pályázati tájékoztatók többségénél már lejárt a közvita határideje, a beérkező javaslatokat kielemezték. A miniszter szerint az első kiírások július 15-e után lesznek, augusztus végéig, szeptember elejéig minden, az átmeneti időszakban bejelentett intézkedésnél megtörténik a kiírás. Az ígéret szerint rövidesen megjelentetik a pályázati kiírások ütemtervét és a végleges pályázati tájékoztatókat is.

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kapott információ szerint egyre biztosabb, és a munkacsoportokban (a pályázati szabályzatokat kidolgozó, a mezőgazdasági szakintézmények, agráregyetemek és mezőgazdászok egyesületeinek képviselői) egyre inkább hajlanak arra, hogy a kétéves időszakra jóváhagyott uniós vidékfejlesztési alapot ne osszák meg a két évre, így idén a teljes összeg kiírásra kerülne, és a jövő évben csak azoknál az intézkedéseknél hirdessenek pályáztatást, ahol a keretösszeg idén nem fogy el. Az egyelőre még nem hivatalos információ tükrében a megyei vidékfejlesztési szakemberek javasolják, hogy aki pályázni óhajt, még idén tegye meg, mert a jövő évben nem biztos, hogy lesz kiírás egyes intézkedésnél.

Emlékeztetni szeretnénk ol­vasóinkat, hogy a kétéves átmeneti időszakban a következő intézkedésekre lehet pályázni: gazdaságok korszerűsítése (4.1-es intézkedés), gyümölcsösök létesítése és a gyümölcs feldolgozásának támogatása (4.1a intézkedés), mezőgazdasági termékek feldolgozásának támogatása (4.2-es intézkedés), kis- és családi gazdaságok támogatása (6.3-as intézkedés), fiatalok vidéken történő megtelepedésének támogatása (6.1-es intézkedés), vidéki szolgáltatások létrehozásának, illetve fejlesztésének támogatása (6.2-es és 6.4-es intézkedés). Kiírás lesz a 16.4-es (piaci szereplők partnerségi kapcsolatainak és helyi piacok kialakításának támogatása) és a 17.1-es (a növényi kultúrák és állatok biztosítására kifizetett összeg részleges megtérítése) intézkedésnél. Továbbá lesz pályázati kiírás a 19-es intézkedésnél (LEADER-program), a 7.2-es intézkedésnél (vidéki infrastruktúra fejlesztése), valamint a 7.6-os intézkedésnél (a vidéki örökség megőrzésének támogatása).

 

Hazatelepült fiatalok támogatása

Július 5-e volt az utolsó nap, ameddig a külföldről hazatelepült fiatalok pályázhattak vidéken történő megtelepedésük támogatására. A megyei vidékfejlesztési irodától kapott információ szerint országos szinten 256 fiatal tett le pályázatot, illetve töltött fel az országos ügynökség számítógépes rendszerébe. Összesen 20 millió euróra lehetett pályázni, de csak az összeg valamivel több, mint felét igényelték, 10,5 millió eurót. Eredetileg május 4-e volt a pályázat leadási határideje, de mivel nem fogyott el a keretösszeg, meghosszabbították július 5-ig. A megyéből 14 fiatal tett le pályázatot, az ellenőrzésük most zajlik. Feltétel volt, hogy a 41 év alatti fiatal az utóbbi két évben legalább három hónapot folyamatosan külföldön dolgozzon a mezőgazdaságban. Voltak, akik svájci és németországi tehenészetekben dolgoztak, többen Dániában karácsonyfa-ültetvényeket gondoztak, de volt, aki mezőgépbérlő és bérmunkát végző cégeknél dolgozott.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 958
szavazógép
2021-07-13: Gazdakör - Bokor Gábor:

Tapasztalatot ötvözni az új technológiával (Villáminterjú Amstadt Csaba takarmányozási szakértővel)

Érdekes előadást tartott több háromszéki helyszínen is Amstadt Csaba takarmányozási szakértő. Nagybaconban, Oltszemen és Felsőlemhényben találkozott gazdákkal a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete és partnerei által szervezett fórumokon, ahol összességében mintegy kétszáz gazda vett részt. Többségük szarvasmarha-tenyésztő, így a téma e köré fonódott. Amstadt Csabát arról kérdeztük, melyek a leggyakoribb takarmányozási hibák a székelyföldi gazdák körében.
2021-07-13: Belföld - :

Vitát szít az ügyészi részleg felszámolása

A parlamentben kell megoldást találni az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészi részleg felszámolása kapcsán kialakult problémára – jelentette ki tegnap Florin Cîţu. A miniszterelnököt arról kérdezték, a koalíció felbomlásához vezethet-e az, hogy az RMDSZ nem hajlandó elfogadni jelenlegi formájában a testület megszüntetéséről szóló tervezetet.