Elvetélt sztrájkok

2008. november 10., hétfő, Máról holnapra

A tanügyiek és az egészségügyben dolgozók után a vasutasok is sztrájkkal, megmozdulásokkal fenyegetőztek, ha nem emelik az alkalmazottak bérét, ha nem költenek jóval többet a vasúti infrastruktúrára, ha nem javítják a munkakörülményeket. Az utasok kényelméről, a teherszállítás biztonságáról nem esett szó, de valahol e ,,tételek" is a követelések közé vannak rejtve. Igen csak rejtve, mert éppen a civilizált utaztatás megvalósításának látni a legkevesebb jelét. A minap például Ipp község mellett gyulladt ki egy Nagyvárad—Zsibó útvonalon közlekedő vonat, s ilyen balesetek bárhol és bármikor bekövetkezhetnek.

A figyelmeztető sztrájkot péntekre időzítették a vasúti dolgozók, de az elmaradt, mert Ludovic Orban közlekedési miniszter részben fenyegetésekkel, részben ígérgetéssel leszerelte a szakszervezeti vezetőket, s ez alighanem rövid miniszteri ténykedésének legnagyobb eredménye volt, mert egyebet semmit nem tett olyat, hogy márványtáblákon örökítsék meg a nevét. A közlekedési tárca eddigi legnagyobb fiaskója kétségtelenül az észak-erdélyi autópálya építése (ezért lobbizott keményen éveken át az RMDSZ), amely már a nevetségesség határát súrolja. De nyeli a pénzt szakadatlanul. A legfrissebb hírek szerint az eddig így-úgy összetákolt 36 kilométernyi szakaszból 31 teljesen használhatatlan, az egészet újra kell építeni (sőt, még az is elképzelhető, más nyomvonalat kellene találni). Persze, ezért a mostani tárcavezetőt tényleg kevés szidalom illetheti, hiszen a Bechtel céggel a szerződést még az SZDP-s Năstase-kormány kötötte meg, s Orban miniszter elődei nem sokat törődtek az egésszel.

Egyébként az egészségügyiek is visszafogták sztrájkoló indulataikat, szakszervezetiseik leültek tárgyalni Nicolăescu miniszterrel, s valami egyezségre is jutottak. Ami nyilván, nem ötven-hatvan százalékos fizetésemelés. Talán jobb és bölcsebb lett volna — jóval korábban! — a tanügyiekkel is így tárgyalni, s megegyezni egy szerény, de sorozatos és lépcsőzetes béremelésben, s akkor ma nem tartanánk ott, hogy egy, a parlament által ,,közfelkiáltással" megszavazott, az alkotmánybíróság által jónak talált, az államelnök által kihirdetett törvényt a kormány egyszerűen nem akarja (nem is képes?) végrehajtani...

Közben rohanva közelednek a választások, s ahogyan az idő rövidül, a balkáni vigalmak is megsűrűsödnek. A minap éppen Bukarest Pantelimon negyedében verekedtek össze a liberálisok és a tündöklő Gigi Becali pártjának (ÚGP) aktivistái. Plakátokat tépdestek, autókat rongáltak meg, s ütötték egymást, mint a vakok. Innen sem hiányzott Ludovic Orban miniszterünk, de ő — az ellentábor állítása szerint — csak köpdösött. A sajtó szerint a rendőrség az egész ügyet megpróbálja eltussolni — nyilván, kormányutasításra.

Szóval, zajlik az élet, csattannak az igazi és a képletes pofonok, csak a választópolgár lesz egyre tanácstalanabb a közelgő voksolás előtt: hát én immár kit válasszak, virágom, virágom?!

Az egyik kutya, a másik eb, de van itt szamár és öszvér is elég. Elnézést az ártatlan haszonállatok sértegetéséért!

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1036
szavazógép
2008-11-10: Közélet - Ferencz Csaba:

Értékes ingatlanokat kérnek vissza (Szakszervezeti vagyon)

Háromszéken legalább fél tucat értékes ingatlan visszaszerzését remélik a szakszervezetek. A kormány által a napokban jóváhagyott törvénytervezet elfogadása, majd érvényesítése egy közel két évtizede húzódó vagyonvita végére tenne pontot.
2008-11-10: Közélet - Hecser László:

Összefogás Ferike életéért

A szervezők várakozását felülmúló sikert hozott a Nagybaconban Szőcs Ferike műtétjének fedezése érdekében tartott jótékonysági fellépéssorozat: mintegy 170 000 lej gyűlt össze. Ferike édesapja úgy nyilatkozott, hogy az adományozóknak, a lelki segítséget nyújtóknak sosem tudja meghálálni, amit fia érdekében tettek.