Hírsaláta

2021. július 14., szerda, Belföld

SOKMILLIÓS ÁRAMLOPÁS. Egyre nagyobb mértékűvé válik az áramlopás Romániában – figyelmeztetnek az energetikai szakemberek, akik szerint igen jelentős értékű villanyt használnak fel évente törvénytelenül. A módszerek egyre kifinomultabbak: ha régi típusú villanyóra működik egy ingatlanban, ahol több család is lakik, az ügyeskedők egy felújítás alkalmával átköthetik a vezetékeket. Kicselezik a villanyórát: olyan helyen csatlakoznak rá a vezetékre, ahol az épületben levő óra még nem méri a fogyasztást, így a mérőeszközt megkerülve vígan fogyasztják az ingyenáramot.

  • Fotó: romanulfinanciar.ro
    Fotó: romanulfinanciar.ro

Az áramlopás terén Olténia áll az első helyen – az ottani szolgáltató, a CEZ illetékesei szerint a lopott áram értéke tavaly elérte a 12 millió eurót. Az ország többi részén is aktívak az áramtolvajok, így az évente ellopott áram értéke országos szinten értékben mintegy százmillió eurót tesz ki, a fogyasztás 1,5 százalékát ellopják. A lopott árammennyiséget viszont a szolgáltatók saját technikai fogyasztásnak tekintik, és szétosztják az árát az összes fogyasztó között, így az áramtolvajok elsősorban a becsületesen fizető fogyasztókat károsítják meg. (Főtér)

TUCATNYI RIASZTÁS. Péntektől hétfőig tizenkétszer volt szükség a Hargita megyei csendőrök és rendőrök közbeavatkozására medvék miatt. A Hargita megyei rendőr-főkapitányság szerint Tusnádfürdőn, Borszéken és Maroshévízen bukkantak fel több ízben a medvék. A helyszínre kiérkező hatóságoknak az esetek zömében sikerült visszaterelni a nagyvadakat az erdőbe, Borszéken azonban a csendőrök helyszínre érkezésekor az állat már nem volt ott. Szombat éjjel Tusnádfürdőn a vasútállomás peronján járkált egy anyamedve a bocsaival. Az állatokat visszakergették az erdőbe, s ugyanazon az éjszakán egy férfi jelezte az 112-es számon, hogy egy helyi szálloda konyhájában medve van, bocsokkal. Az állatokat egy rendőrökből és csendőrökből álló csapat távolította el az épületből és terelte el az erdő irányába. Maroshévízen többen jelezték, hogy medve kel át a Maroson és bemegy az emberek udvarára. (Agerpres)

TELEPÜLÉSEK EGYESÜLÉSE. A megyeszékhelyek polgármesterei felkérték Florin Cîțu miniszterelnököt, hogy támogasson a kormány szintjén egy törvényjavaslatot, amely megkönnyíti a megyeszékhelyek önkéntes egyesülését a környező településekkel. A Krónika szerint Emil Boc, a Megyei Jogú Városok Egyesületének elnöke azzal indokolta a javaslat fontosságát, hogy az utolsó közigazgatási átszervezés 1968-ban zajlott, ezért módosításokra van szükség. Úgy vélte, amíg megvalósul az új közigazgatási átszervezés – melyhez alkotmánymódosítás is szükséges –, addig szükséges ily módon megkönnyíteni a települések összekapcsolását. A miniszterelnök jelezte, nem utasítja el az ötletet, különösen akkor, ha hozzájárul európai források lehívásához, a beruházások megvalósításához. Kifejtette azt is, a továbbiakban nem a pártközpontban döntenek majd az önkormányzatokat érintő költségvetés-kiigazításokról, ezeket a döntéseket a jövőben nem politikai alapon hozzák meg.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 958
szavazógép
2021-07-14: Belföld - :

Nem finanszíroz orosz bankot Románia

Románia nem vesz részt a Nemzetközi Beruházási Bank tőkeemelésében – jelentette ki tegnap Florin Cîțu miniszterelnök.
2021-07-14: Belföld - :

Tesztelés saját zsebre

Az egészségügyi dolgozók kapcsán Romániában egyelőre az a javaslat, hogy azokat, akik nem oltatják be magukat koronavírus ellen, saját költségükön teszteljék.