Nem finanszíroz orosz bankot Románia

2021. július 14., szerda, Belföld

Románia nem vesz részt a Nemzetközi Beruházási Bank tőkeemelésében – jelentette ki tegnap Florin Cîțu miniszterelnök.

  • Fotó: g4media.ro
    Fotó: g4media.ro

A kormányfő egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta: meglepte Alexandru Nazare múlt héten leváltott pénzügyminiszter döntése, aki azt kérte a kabinettől – és ennek érdekében aláírt egy memorandumot –, hogy a román állam 14,3 millió euróval járuljon hozzá az orosz Nemzetközi Beruházási Bank tőkeemeléséhez.

A miniszterelnök kifejtette: nem változott a véleménye, amelyet ellenzékben is vallott, miszerint Romániának semmi haszna nem származik abból, hogy részt vesz ennek a banknak a működésében. „Kellemetlenül meglepett, amikor tudomást szereztem az emlékeztetőről, amit a volt pénzügyminiszter aláírt. Vizsgálatot kell indítanunk, hogy lássuk, ki győzte meg a volt tárcavezetőt, hogy Romániának hasznos lenne finanszírozni ezt az orosz bankot” – mondta Cîțu.

Florin Cîțu a múlt csütörtökön váltotta le Nazarét, jelenleg a kormányfő az ügyvivő pénzügyminiszter. A miniszterelnök szerint Nazare rosszul kommunikált, és megkésett néhány reform alkalmazásával. A román média azonban tudni véli, hogy inkább a Nemzeti Liberális Párton (NLP) belüli viták vezettek a pénzügyér leváltásához, ugyanis Nazare Ludovic Orban jelenlegi NLP-elnököt támogatja, akinek a liberálisok szeptemberi tisztújító kongresszusán éppen Cîțu lesz a kihívója.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 955
szavazógép
2021-07-14: Belföld - :

Járványhelyzethez igazított szabadság

Továbbra is a járványhelyzethez igazítják a nyári szabadságukat a romániai munkavállalók, 42 százalékuk a korlátozások függvényében választ úti célt – derült ki egy munkaerő-közvetítő cég által végzett felmérésből.
2021-07-14: Belföld - :

Hírsaláta

SOKMILLIÓS ÁRAMLOPÁS. Egyre nagyobb mértékűvé válik az áramlopás Romániában – figyelmeztetnek az energetikai szakemberek, akik szerint igen jelentős értékű villanyt használnak fel évente törvénytelenül. A módszerek egyre kifinomultabbak: ha régi típusú villanyóra működik egy ingatlanban, ahol több család is lakik, az ügyeskedők egy felújítás alkalmával átköthetik a vezetékeket. Kicselezik a villanyórát: olyan helyen csatlakoznak rá a vezetékre, ahol az épületben levő óra még nem méri a fogyasztást, így a mérőeszközt megkerülve vígan fogyasztják az ingyenáramot.