Hírlugas

2008. november 11., kedd, Gazdakör

A kiállítás egyik színpompás része

Indagra Farm, 2008

A múlt hét második felében 14. alkalommal szervezték meg Bukarestben a nemzetközi mezőgazdasági kiállítást és vásárt. A mezőgazdasági igazgatóság szakemberei harminc gazdálkodó társaságában látogatták meg. Az idén a közel négyhektáros kiállítóterületen mintegy kilencszáz hazai és külföldi cég kínálatát lehetett megnézni. A külföldi cégek számának növekedése — amíg néhány évvel ezelőtt csak egyharmaduk érkezett külföldről, mára már a fele arányt a külhoni cégek képviselik — jelzi az esemény fontosságát. Az idén Románián kívül huszonhat ország mutatta be termékkínálatát.

A félnapos látogatás aligha volt elég mindent végignézni. Rengeteg volt az újdonság, a háromszékiek figyelmét a hatalmas erőgépek és az új öntözési rendszerek keltették fel leginkább. A különböző állatfajok külön csarnokban kaptak helyet, a szarvasmarháknál a tavalyhoz képest jóval több húshasznú fajtát, a pirostarkával és Holsteinnel keresztezett, hizlalásra szánt növendéket mutattak be. A juhoknál is rengeteg, számunkra új, hús- és tejhasznú fajtát állítottak ki a hazai és külföldi tenyésztők. Örvendetes volt látni, hogy a háromszéki cégek is évről évre egyre nagyobb létszámban képviseltetik magukat a rendezvényen. Incze Péter

Gazdatüntetés Franciaországban

Több ezer gazda tiltakozott múlt pénteken Franciaországban a mezőgazdasági dolgozók vásárlóerejének csökkenése miatt. A megmozdulásra válaszul a szakminiszter jelezte: november 12-én a gazdák jövedelméről tervezett konferencián sürgősségi csomagot kíván bejelenteni, amely könnyíti a szociális terheket. Az állattenyésztők, a tejtermelők és a növénytermesztők együtt tiltakoztak bevételeik csökkenése miatt, a feldolgozók és forgalmazók ugyanis folyamatosan változtatják a felvásárlási árakat. A tiltakozás egyik célja volt az is, hogy elmagyarázzák a fogyasztóknak, hogyan alakul ki a termékeknek a vásárlók által kifizetett ára. A 2007-es áremelkedés után — amikor is a minisztérium adatai szerint 17 százalékkal nőttek a mezőgazdasági dolgozók bevételei — a termékek felvásárlási ára idén folyamatosan csökken Franciaországban, miközben a fogyasztók továbbra is az élelmiszerárak emelkedésére panaszkodnak. A tiltakozások már csütörtök este elkezdődtek, volt olyan város, ahol a tejfeldolgozó üzemet foglalták el az elégedetlen gazdák, máshol a prefektúra előtt követelték, hogy fogadják őket. Az egyik helyi szupermarketben a pénztárakhoz vezető utakat állta el háromszáz tiltakozó, a parkolóban pedig röplapokat osztogattak a vásárlóknak.

Újbor a liba mellé

November 11., Szent Márton napja bevonult a magyar gasztronómiába: ilyenkor a magára adó étterem libából készült, egyre rafináltabb vagy éppen hagyományos, egyszerűbb magyaros ételeket kínál, és nem feledkezik meg az újborról sem. ,,Aki Márton napján libát eszik, egész évben nem éhezik" — tartja a hagyomány. A legenda szerint Márton, a római légió katonájaként palástját odaadta egy didergő koldusnak, majd keresztény lett, s amikor érdemeiért püspökké akarták választani, elbújt a nagy megtiszteltetés elől a libák között, ám a nagy gágogás elárulta. A Márton-napi libalakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. A mostani ételkülönlegességek változatosak. Például a füstölt libamellet konyakos libamájkrémmel töltik meg, friss szarvasgombával fűszerezik és kevert salátával kínálják. Egy másik lehetséges menü: a libatöpörtyűt mint étvágyfalatkát törkölypálinka kíséri, ezután következik a klasszikus libakolbász és a hideg füstölt libamell — mint előételek —, a libaleves maceszgombóccal, a sólet és a libasült. Ilyenkor nagyon népszerű a kacsa is, amelynek a combját burgonyás rétessel és párolt káposztából készült habbal teszik különlegessé.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 722
szavazógép
2008-11-11: Gazdakör - x:

A burgonya reneszánsza (Kitekintő)

Tavalyi burgonyanap Dálnokon — nálunk kampányra használják
Kevesen vették komolyan az ENSZ tavalyi bejelentését arról, hogy 2008 a burgonya éve lesz. Mindez, persze, még azelőtt történt, hogy 2007 eleje és 2008 tavasza között a gabonaárak az egekbe szöktek, és az ENSZ Világélelmezési Programját szervezők bejelentették, hogy félmilliárd dollárra lenne szükségük gabonavásárláshoz.
2008-11-11: Közélet - Ferencz Csaba:

Újabb fizetésemelési ajánlat (Tanügyiek bérezése)

Legtöbb 28 százalékos fizetésemelést ajánl jövőre a kormányfő a pedagógusoknak, ám a növekedés átlagosan nem haladja meg a 10 százalékot. A tegnapi kormányülés után Călin Popescu Tăriceanu bejelentette, kormányrendeletet dolgoztak ki, amely szerint 2009-ben két lépcsőben — március és szeptember elsejétől — egy bértábla alapján rendezik a tanügyi béreket. Az alacsonyabb fizetési kategóriába tartozók legtöbb 28 százalékos emelést kaphatnak, míg a magasabb fizetési kategóriáknál csökken a növekedés. A kormányfő szerint így megtartható a tanügynek szánt 6 százalékos GDP-arány, és az ágazatban szükséges beruházásokat sem kell visszafogni. Ugyanakkor rendkívül fontosnak nevezte a közalkalmazottak egységes bérrendszerét szabályozó törvény elfogadását.