Versenytárgyalás újabb szakaszra

2021. július 21., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Meghirdették a versenytárgyalást az észak-erdélyi autópálya Maroskece és Aranyosgyéres közötti szakaszán a munkálatok befejezésére – jelentette be tegnap Cătălin Drulă szállításügyi miniszter.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a „problémás” sztrádaszakasz megépítéséről szóló szerződést 2015-ben hirdették meg és írták alá a kivitelezővel, a munkálatok pedig egy évre rá kezdődtek el. A 15 kilométeres pályaszakasznak 12 hónap alatt kellett volna megépülnie, de 2021-ig csak 40 százalékban készült el, majd a kivitelező cég fizetésképtelenné vált. Cătălin Drulă felidézte: mivel idén öt hónap alatt csak 1 százaléknyit haladtak a munkálatok, a közúti infrastruktúráért felelős országos társaságnak (CNAIR) nem volt más választása, mint felmondani a szerződést. Tavasszal a bíróság felfüggesztette a szerződés felmondását, ám júliusban elfogadta a hitelezőknek azt a kérését, hogy induljon csődeljárás a vállalkozás ellen. Ezzel a szerződés felmondása jogerőssé vált, és ki lehetett hirdetni egy új versenytárgyalást a sztrádaszakasz munkálatainak befejezésére. Az észak-erdélyi autópálya Maroskece és Aranyosgyéres közötti szakaszának megépítésére kiírt versenytárgyalást 2015-ben a Straco Grup Kft., a Total Road Kft. és a Specialist Consulting Kft. alkotta konzorcium nyerte meg.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 716
szavazógép
2021-07-21: Pénz, piac, vállalkozás - Nagy D. István:

Székelyföldön is elengedhetetlen a digitalizáció (Turizmus)

Bár ellentmondásosnak tűnhet, de a koronavírus-járvány nagyot lendített a vállalkozások digitális érettségén, 6–8 éves előrelépést hozott világszinten, az idegenforgalom területén viszont még mindig jelentős a lemaradás, Magyarországon is jelenleg ez a legkevésbé digitalizált ágazat – állítja Rasztovits Dávid, a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója, a nemzetközi szinten egyedülálló kezdeményezés, az egy hónapja alapított anyaországi Digitális Turizmus Szövetség egyik életre hívója. A szövetség képviselője szerint elengedhetetlen, hogy ez a szektor is felzárkózzon a digitális versenyben, szereplői felismerjék az online jelenlét, a digitális lábnyomok kialakításának, a digitális marketing, márkafejlesztés fontosságát. A szövetség célja, hogy többpillérű támogatást nyújtson, hídként, moderátorként lépjen fel a turisztikai és az informatikai ágazat között, nem csak az anyaországban, de Székelyföldön is, hiszen egyes helyspecifikus problémák mellett azt tapasztalták, hogy az itteni idegenforgalmi szereplők is alapvetően ugyanazokkal az akadályokkal szembesülnek a digitalizáció terén.
2021-07-21: Pénz, piac, vállalkozás - :

Talpra álló szórakoztatóipar

A hazai média- és szórakoztatóipar teljesítménye év végére meghaladhatja a járvány előtti szintet, az idei bővülés több mint nyolc százalékot is.