Interaktív olimpiatörténeti kiállítás177 mesés győzelem

2021. július 22., csütörtök, Magazin

Interaktív olimpiatörténeti kiállítás nyílt Budapesten a Millenáris Parkban kedden. A Világraszóló bajnokaink – 177 mesés győzelem című tárlat az eddigi magyar ötkarikás győzelmeknek állít emléket.

  • Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok a megnyitón. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt
    Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok a megnyitón. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Bármely nagy ország büszke lenne erre a teljesítményre, a 177 olimpiai aranyéremre – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kiállítás megnyitóján. A kiállítás fővédnöke felidézte, hogy gyermekkorának meghatározó élménye volt a sport. Különösen a páros éveket várta izgalommal, amikor az olimpiákat, valamint közte a labdarúgó-világbajnokságokat rendezték. Hozzátette: ezúttal viszont a koronavírus-járvány miatt páratlan évben izgulhatunk a tokiói olimpián a magyar sportolókért. Gulyás Gergely felidézett néhány számára kedves olimpiai győzelmet: Gyurta Dániel, Kovács Ágnes és a férfi vízilabdacsapat sikerét.

A miniszter virágcsokorral köszöntötte a legidősebb olimpiai bajnokot, a január 9-én századik életévét betöltő Keleti Ágnes ötszörös ötkarikás aranyérmes tornászt, akit vastaps fogadott. Dankó Virág, a Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint a huszadik születésnapját ünneplő Millenáris Parkban létrejött kiállítás köszönet azoknak a bajnokoknak, akik teljesítménye nélkül nem valósulhatott volna meg ez a tárlat. Schmidt Gábor, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke a kiállított ereklyék közül kiemelt egyet, amely őt a legjobban megérinti: Kolonics György kenuját. A népszerű Koló tizenhárom éve, a 2008-as olimpiára készülve hunyt el edzés közben.

A kiállításon a 305 ereklye között van Kemény Dénes vízilabda-szövetségi kapitány három inge, amelyekben a győzelmeket ünnepelve a megnyert döntőket követően játékosaival a vízbe ugrott, valamint Mező Ferenc szellemi olimpiai aranyérmét hozó eredeti kézirata 1928-ból vagy Ónodi Henrietta saját tervezésű dressze, amelyben aranyérmes tornagyakorlatát bemutatta.

Dobor Dezső, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának titkára, a kiállítás kurátora elmondta: az ereklyék több mint száz személytől és intézménytől származnak, fél év alatt 25 településen gyűjtötték őket össze. Büszke vagyok arra, hogy az ünnepélyes megnyitóra elfogadta a meghívást a legidősebb élő olimpiai bajnok, valamint a legidősebb férfi aranyérmes is, a 95 éves, Németországban élő Benedek Gábor – közölte. Megjelent mások mellett Balczó András, Gedó György, Hammerl László, Berki Krisztián, Varga János, Borkai Zsolt, Kőbán Rita, Fábiánné Rozsnyói Katalin, Tatai Tibor, Szentmihályi Antal, Török Ferenc, Rejtő Ildikó, Sákovicsné Dömölky Lídia, Risztov Éva és Vörös Zsuzsanna.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1029
szavazógép
2021-07-22: Sport - :

Hivatalosan pénteken rajtol az első zárt kapus olimpia (Tokió, 2020)

Két nappal a hivatalos megnyitó előtt és egy évvel az eredetileg kitűzött időpont után megkezdődtek a tokiói ötkarikás játékok viadalai: a XXXII. nyári olimpiai játékok tegnapi játéknapján három softballmérkőzés mellett hat női labdarúgó-találkozót szerveztek meg. A felkelő nap országában sorra kerülő világverseny nyitóünnepsége pénteken 14 órakor kezdődik, az eseményt az RTV1 és az Eurosport is élőben közvetíti. Emlékeztetőül: Tokió és Sepsiszentgyörgy között hat óra az időeltolódás, a szigetországiak vannak előrébb.
2021-07-22: Magazin - :

Véglegesítették a Double Rise programját (Összművészeti fesztivál Torockón)

Augusztus 12. és 14. között tartják az 5. Double Rise Fesztivált Torockón. Programjában a könnyűzenei koncertek mellett népzenei produkciókon, táncdráma ősbemutatóján és kiállításokon is részt vehet a közönség. A programismertető közlemény szerint a feloszlását előre bejelentő Kistehén zenekar utoljára lép fel Erdélyben. A fesztivál könnyűzenei színpadán az Anna and the Barbies, Péterfy Bori és a Love Band, a Bohemian Betyars, a Vad Fruttik, a Supernem és mások zenéjére tombolhat a közönség.