Az ízletes tőkegomba

2021. július 22., csütörtök, Család

Kevés olyan gomba van, mely annyira jellegzetes illatú, mint az ízletes tőkegomba (Kuehneromyces vagy Pholiota mutabilis). Mézre, illetve gyümölcsre emlékezteti az őt szaglászót, s ha jól megkészítik, finom az íze is. Kis kalapjait régóta lesem az erdőt járva, és főleg a szag az, ami nem engedi, hogy súlyosan mérgező, hozzá nagyon hasonlító gombával tévesszem össze, amely lisztszagú s főleg fenyőkön terem.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Kalapja 2–8 cm átmérőjű, okkeres színű, majd kifakul, felülete lecsupaszodó. Lemezei rozsdabarnák, tönkjén múlé­kony, barnás színű gallér van, amely felett a tönk csupasz, alatta viszont finom, barnás színű pikkelykékkel díszített. Főleg lombos fák tuskóin, sokszor nagy csokrokban nő. Finom, ehető gomba, de könnyen összetéveszthető a halálosan mérgező fenyves turjángombával (Galerina marginata).

Viszonylag kevés az olyan gomba, amelynek a székelységben ne lenne népi neve, máshol viszont igen, bár elég kis számban és kevés helyen. Ilyen az ízletes tőkegomba is. Előfordul, hogy név nélkül ismerik (például a Délvidéken, Drávaszögben), s az szintén, hogy nevét több gombára is vonatkoztatják, például: bokrosgomba, csoportgomba, jegenyefagomba, tőkegomba. A magyar nyelvterület nyugati, északi és déli vidékein számít valamennyire ismertnek, középen és keleten kevésbé. Íme, mely népi neveit ismerjük eddig: bokrosgomba (Kétgút, Bereg), csoportgomba, csuportgomba (Ipoly mente), csopros tuskógomba (Szaporca, Ormánság), diófagomba (Ormánság, Kémes), hársfatőke­gomba (Szentgál, Bakony), jege­nyefagomba (Szekszárd, Tolna m.), nyári potypinka (Tolcsva, Zempléni-hegység), tőkegomba (Buják, Nógrád m., Felsőtárkány és Tarkő, Bükk, Borsod m.), törzsökgomba (Tormafölde, Göcsej).

Népi nevének legkeletibb előfordulása Kárpátaljáról való. A beregszászi gombavizsgáló látott már ízletes tőke­gombát bokrosgombaként árusítani, bár általában ez azon a vidéken a gyűrűs tuskógomba neve.

Étkezésre való felhasználása elterjedt, ahol ismert, de sajátos megkészítési módjáról nem tudunk.

Zsigmond Győző

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2021-07-22: Család - :

Gyermekeink

2021-07-22: Család - :

Kockázati csoportok védettsége (Koronavírus)

A koronavírus elleni teljes beoltottság a kockázati csoportokat is hatékonyan védi a fertőzés ellen – közölte hétfőn a brit egészségügyi szolgálat (NHS) kutatása alapján az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV).