KoronavírusKockázati csoportok védettsége

2021. július 22., csütörtök, Család

A koronavírus elleni teljes beoltottság a kockázati csoportokat is hatékonyan védi a fertőzés ellen – közölte hétfőn a brit egészségügyi szolgálat (NHS) kutatása alapján az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV).

  • Fotó: gov.hu
    Fotó: gov.hu

Az NHS összesen 700 nagy-britanniai családorvos páciensei­nek állapotát megvizsgálva jutott erre a következtetésre. A kutatás szerint a koronavírus elleni oltás első adagjának beadása – a vakcina típusától függetlenül – 30–60 százalékos hatékonysággal védi meg a kockázati csoportok tagjait (időseket, krónikus betegeket) a fertőzéstől. Kivételt csak a legyengült immunrendszerű személyek képeznek, akik esetében a hatékonyság mindössze 4 százalékos.

A Pfizer és AstraZeneca vakcinájának esetében a védettség hatékonysága jelentősen megnő, és eléri a 74 százalékot a második dózis beadása után – ismertette a kutatás eredményeit az országos oltási bizottság. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2021-07-22: Család - :

Az ízletes tőkegomba

Kevés olyan gomba van, mely annyira jellegzetes illatú, mint az ízletes tőkegomba (Kuehneromyces vagy Pholiota mutabilis). Mézre, illetve gyümölcsre emlékezteti az őt szaglászót, s ha jól megkészítik, finom az íze is. Kis kalapjait régóta lesem az erdőt járva, és főleg a szag az, ami nem engedi, hogy súlyosan mérgező, hozzá nagyon hasonlító gombával tévesszem össze, amely lisztszagú s főleg fenyőkön terem.
2021-07-22: Család - :

Esélyegyenlőségi uniós stratégia

Az Európai Unióban megközelítőleg 87 millió ember él valamilyen fogyatékossággal. Az Európai Bizottság az esélyegyenlőségüket előmozdító stratégiát fogadott el.