Régi hangfelvételek a világhálón

2021. július 22., csütörtök, Család

Több mint 2600 digitalizált hangfelvételt tett online elérhetővé az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a Hangtár elnevezésű digitális adatbázisban.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az adatbázis-szolgáltatás több mint 150 órányi archív hanganyagot tesz közzé az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtár gramofonlemez-gyűjteményének anyagából. A január végéig csupán a könyvtárban kutatható dokumentumanyag hat évtized magyar vonatkozású hanglemeztörténetét öleli fel: magyar szerzők műveit és magyar előadók felvételeit tartalmazzák, amelyek az 1904 és 1962 közötti időszakban jelentek meg hazai gyártású vagy külföldi lemezeken.

Az összeállítás elsősorban a különböző zenei műfajokra (operett, sanzon, tánczene, katonadal, korai dzsessz, magyar nóta, népzene, klasszikus zenei hanganyagok) koncentrál, de prózai hangdokumentumok (mesék, korai kabarék, klasszikussá vált jelenetek) is helyet kaptak a válogatásban.

A hangtar.oszk.hu honlapon többségében 1926 utáni, már mikrofonnal készült, így jobb minőségű felvételeket lehet meghallgatni. Ugyanakkor elérhető több korai, akusztikus hangrögzítési eljárással rögzített felvétel is, köztük a legendás Blaha Lujza 1902-ben felvett hanganyagai. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 715
szavazógép
2021-07-22: Család - :

Esélyegyenlőségi uniós stratégia

Az Európai Unióban megközelítőleg 87 millió ember él valamilyen fogyatékossággal. Az Európai Bizottság az esélyegyenlőségüket előmozdító stratégiát fogadott el.
2021-07-22: Történelmünk - :

Miért szól délben a harang?

Ma van a nándorfehérvári diadal 565. évfordulója. Hunyadi János és Kapisztrán János serege 1456. július 22-én győzedelmeskedett a Nándorfehérvár bevételére indult, négyszeres túlerőben levő szultáni hadak fölött. A köztudatban elterjedt, hogy a déli harangozást a pápa e diadal emlékére rendelte el. Ez így is van, meg nem is. Hogy mi az igazság, megtudhatjuk mai Történelmünk rovatunkból, melyben Szűcs Jenő a História 1981. áprilisi számában megjelent Miért szól délben a harang? című tanulmányából közlünk részleteket.