Hírsaláta

2021. július 22., csütörtök, Belföld

A REPÜLŐRŐL SZEDTE LE A DNA. Egyre inkább szorul a hurok az aszfaltkirályként emlegetett Nelu Iordache nyaka körül: a korrupcióellenes ügyészek tegnap a bukaresti repülőtér olaszországi járatáról szedték le. A legnagyobb román útépítő cég, a Romstrade tulajdonosát a reptérről egyenesen a DNA bukaresti székhelyére szállították, ahol egy újabb korrupciós ügyben hallgatják ki.

  • Fotó: Főtér
    Fotó: Főtér

Korábban 12 és fél év börtönre ítélték egy másik korrupciós botrány kapcsán, de a döntés még nem jogerős. Az általa működtetett Blue Air fapados légitársaság könyvelésében megjelenő fiktív reklámköltségekkel került ismét az ügyészek célkeresztjébe, akik adócsalással és sikkasztással vádolják. Csak ebben az ügyben kétmillió euró kárt okozhatott az államnak. Közel tíz évvel ezelőtt már előzetesbe került egyszer, amikor a Nagylak–Arad autópálya építésére szánt állami és uniós források egy részének elsikkasztásával gyanúsította a DNA. Akkor öt és fél millió eurót sikkaszthatott el. (Főtér)

MIHÁLY KIRÁLY AUTÓSZERELŐ MŰHELYÉT holnaptól látogathatják az érdeklődők az Arad megyei Soborsinban (Săvârșin). A soborsini királyi rezidencia májusban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A nyitás után a király autógyűjteményét, a rezidencia vendégházát és a 6,5 hektáros kastélyparkot lehetett látogatni. Az autókhoz és repülőkhöz szenvedélyesen ragaszkodó Mihály király 1943-ban rendezte be Soborsinban az első autószerelő műhelyét. 1948-as száműzése után Svájcban telepedett le, ahol hobbiként űzte az autószerelést, és sok értékes gépkocsit összegyűjtött. Ezt a gyűjteményt és a svájci Ver­soix-ban berendezett műhelyt mutatja meg a királyi család a soborsini rezidencia látogatóinak. (MTI)

BÁTORÍTÓ ÜZENETEK. Több tucat bátorító üzenetet kapott a Facebookon az a lóvészi (Livezi) fiú, aki égési sérüléseket szenvedett, amikor megpróbálta kimenteni nagyszüleit a lángokban álló házukból. A tűzeset hétfőn történt a Hargita megyei falu egyik lakóépületében, ahol felrobbant egy gázpalack. A 13 éves fiú megpróbálta kimenteni a házban rekedt nagyszüleit, és súlyos égési sérüléseket szenvedett. Az idős házaspár életét vesztette, Adrian nevű unokájukat jelenleg a csíkszeredai kórházban ápolják. Szabó Zsolt Hargita megyei prefektus hősnek nevezte egy Facebook-bejegyzésben az önfeláldozó gyermeket, és arra kért mindenkit, hogy küldjenek neki bátorító üzeneteket. A prefektus felhívása nyomán, ötven perc alatt több mint nyolcvanan üzentek a gyermeknek, köztük Dacian Cioloş európai parlamenti képviselő, Claudiu Nemeş Fehér megyei alprefektus, illetve a Szeben megyei prefektusi hivatal, mely meg is hívta a fiút Szebenbe. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2021-07-22: Belföld - :

Október végén zárulhat az aláírások hitelesítése

A Székely Nemzeti Tanács által indított európai polgári kezdeményezés támogatására gyűjtött aláírásokat a szervezők több lépcsőben eljuttatták mind a 27 uniós tagállam illetékes hatóságához – tudósított tegnap a Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata.
2021-07-22: Belföld - :

Díszszemle diadalívnél

Románia megtanulta a bajtársi, a nemzeti és a nemzetközi szolidaritás leckéjét az afganisztáni küldetések során – hangoztatta Klaus Iohannis államfő tegnap azon a nagyszabású katonai díszszemlén, amelyet a román hadsereg csaknem két évtizedes afganisztáni missziójának lezárása alkalmából rendeztek a bukaresti diadalívnél.