Díszszemle diadalívnél

2021. július 22., csütörtök, Belföld

Románia megtanulta a bajtársi, a nemzeti és a nemzetközi szolidaritás leckéjét az afganisztáni küldetések során – hangoztatta Klaus Iohannis államfő tegnap azon a nagyszabású katonai díszszemlén, amelyet a román hadsereg csaknem két évtizedes afganisztáni missziójának lezárása alkalmából rendeztek a bukaresti diadalívnél.

  • Fotó: evz.ro
    Fotó: evz.ro

Iohannis rámutatott: ez volt a román hadsereg leghosszabb, legösszetettebb és legfontosabb határon túli küldetése a második világháború után. Úgy értékelte: stratégiai jelentőségű döntés volt, hogy 2002-ben a NATO-csatlakozás előtt álló Románia is felsorakozott a NATO-erők mellé a terrorizmus megfékezését célzó globális háborúban, bebizonyította, hogy megbízható szövetséges és elkötelezett az euroatlanti értékek mellett.

A román elnök köszönetet mondott annak a 32 ezer katonának, aki hat hónapos váltásokban szolgálatot teljesített Afganisztánban, hátrahagyott családtagjaiknak, akik támogatásukkal hozzájárultak a küldetés sikeréhez, valamint a küldetésben részt vevő többi országnak, elsősorban az Egyesült Államoknak.

Az ünnepségen a nevek felolvasásával tisztelegtek a küldetéseken elesett 27 román katona emléke előtt. A 19 év alatt a román hadsereg 227 katonája sebesült meg: a tegnapi díszszemlén a sebesültekből szervezett egység nyitotta a felvonulást.

A diadalív alatt átvonuló katonák menetelését az államfő, a parlament házelnökei és a miniszterelnök mellett megtekintette Nicolae Ciucă védelmi miniszter, tartalékos tábornagy is.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2021-07-22: Belföld - :

Hírsaláta

A REPÜLŐRŐL SZEDTE LE A DNA. Egyre inkább szorul a hurok az aszfaltkirályként emlegetett Nelu Iordache nyaka körül: a korrupcióellenes ügyészek tegnap a bukaresti repülőtér olaszországi járatáról szedték le. A legnagyobb román útépítő cég, a Romstrade tulajdonosát a reptérről egyenesen a DNA bukaresti székhelyére szállították, ahol egy újabb korrupciós ügyben hallgatják ki.
2021-07-22: Belföld - :

Kormánytámogatás az Ady-líceum felújításához

A kormány közel 65 millió lejjel támogatja a római katolikus egyház tulajdonában levő nagyváradi Orsolya-rendi kolostor teljes felújítását.